食素的人 是不吃 新餐肉、新豬肉

349 回覆
38 Like 531 Dislike
勁撚高熱量 仲衰過食肉
人類是雜食性動物
無論過份偏食肉還是素,健康都會出問題
方丈:酒肉穿腸過
食元素表
中式齋鹵味真係唔好食咁多
又油膩又貴 (大盒齋起碼5,60蚊一盒)
何以得出依個結論?
支撐全球3000億美元嘅保健食品行業嘅,
係全球大約5%「~4億」嘅素食人口?

再者,你所講嘅無需要補充品嘅「肉食」習慣,
係咪真係大部分肉食者可以做到?

香港絕大部分人(96.3%)唔係素食主義者,點解與飲食習慣引致嘅相關腸道疾病同心血管疾病每年會死咁多人?甚至患者每年增多? 果啲係咪都係你所指嘅「唔駛特登食補充品」嘅人?

不過最重要都係,食補充品係咪真係咁壞嘅事。
如果唔係,大家點解對現時食補充品咁抗拒,
但係就對老左食心血管藥肝藥腸胃藥好似無乜所謂?
咁你可以玩完全食 lab made nutrient 添

嚴格控制埋所有 nutrient 嘅攝取

每餐食一大包粉沖水

理論上絕對健康 又無菌

人唔係 design 喺水底生活

但係你都可以搞一大論野令自己可以長年生活喺水底架

Just not natural
咁佢地覺得值得花時間咁做係佢地自己嘅選擇,唔好影響到其他人就得。咁食processed food都not natural…
Yup 所以 processed food 真係唔應該食
依個都真,
不過就係要諗權衡肉食對身體帶來嘅壞處,
值唔值得我地花精力去執行依啲麻撚煩嘅素食生活。
定係大幅降低肉消耗量比例?
其實無定論。
正如有啲老人話唔食煙寧願早啲死。
佢係追求個精神快樂大於其他野都無可厚非。
但fact起碼要知清楚啲啲先可以做到好啲嘅決定(包括我自己)。
好多炸到,又整到勁鳩甜
補充品方便,而且有針對性,唔洗為左要某啲營養而被迫食埋其他自然食物中嘅連帶物質
而且natural係咪我地想要嘅野。
我地宜家嘅人類壽命都絕對唔natural。
如果唔natural可以比我地更大嘅好處其實唔應該太重視依個因素?
食齋鹵味後腸胃一定會不適,何況是人造肉
個邏輯喺邊度?
人類雜食咪 natural

你要講壽命嘅其實人類平均壽命延長衍生更多問題

包括環境破壞

Less is more

跟返我地個身體 design 嚟飲食同運動最好

本來人類雜食都可以身體健康架

但你飲食唔均衡唔運動 bla bla bla 咪身體差

無需要夾硬去食素
酒肉和尚都係和尚
素人可食,食完即刻頓悟
班激進食素撚整臭個朵姐
外國果班拎住隻豬仔相去餐廳搞事果D
你鐘意啦
btw今晚鋸扒
你個「無需要食補充品」嘅論點係基於肉資源來源安全,
而且「健康均衡飲食」係雜食主義者嘅常態。

但問題就係越來越多文獻討論緊我地宜家日常食嘅肉品,包括巴西雞肉,美國豬肉之類其實基於環境污染同污染物累積以致含有大量嘅污染物。
加上大家食嘅肉類係咪真係可以控制到多數咁健康先,明明大部分人都係食緊唔健康嘅漢堡肉午餐肉叉燒火腿煙肉。街上面根本90%嘅食店都唔會出售你地口中可以維持健康嘅肉食品。

所以唔係話justify啲乜,但當你嘅所謂「足夠維持健康」嘅雜食飲食習慣根本係現今社會大部分情況無辦法順利進行嘅時候,你就唔應該話佢唔需要其他野(例如,補充品,藥物)去支持。
食齋都要講血統純正
我只會專重果d拎住d植物就咁咬果d素食者
果d食素又要食豬肉味牛肉味既人無資格話係素食者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞