食素的人 是不吃 新餐肉、新豬肉

349 回覆
38 Like 531 Dislike
人地整人造肉出黎 都唔係為左你班on9 素食撚 純粹減少消耗啫嘛
Beyond meat都大陸野?
其實佢地有無諗過人地個market一開始就唔係素食者
唔明佢up 乜
用過新豬肉黎肉碎煮豆腐
用左極多調味料都覺得怪怪地
偶爾食下就OK
長食真係唔得
你d廢柴素食撚係咪搞到腦部發育不健全
偷換概念
仆街
其實一開始人造肉研究都係為咗解決糧食短缺問題
咁nmsl國又真係有糧食危機嘅
我睇大陸佬講之前
大陸幾間大連鎖都推出
人做肉食品,範圍好廣
連普通中餐都想搞埋

之後有人爆料
講埋美國果邊人做肉股價爆昇
最hit果幾間,都同中資好深關係

大陸推廣人做肉,大豆肉啦
講本質重衰過傳統麵筋
化學野穩定劑重勁
因為個樣同口感要似真肉

而計到尾,大範圍推出大豆肉
成本係同等肉食6份1,
再搞可以再平d都得
同埋,大陸政府賣假肉俾你
係豬肉價定位,2邊賺
所以,大陸咁急推行人做肉
太撚好笑,香港人好撚無聊
我淨係知我阿婆依家一百零幾歲人唔係食素係食肉有冇食過supplements唔係咩gym撚健康撚生左6個小朋友依家仲行得走得係對眼差少少。
我都識一個人,小學程度做到國家主席。
我又識另一個體育系大學教授,個個禮拜regularly training,結果壯年暴斃。

無野必然。但我唔會用上述嘅例子,為人類需唔需要啲乜野下定論。
因為大部份素食撚食撚係拎素食呢樣野黎自我感覺良好。
你食日三餐食乜跟本就係自己既事,扯撚到去環保乜鳩跟本就係無聊,你用你部cell phone上facebook連登出個素食post個碳足印廣定你響屋企煮個雜食餐廣?
冇其他野可以做黎顯得勁過其他人咪拎素食黎J。
有分動物蛋白同植物蛋白
弱智唔好上連登啦
哇依家的素撚咁勁,可以「為人類需唔需要啲乜野下定論」。
我只會為自己要做需要啲乜野下定論唔會理其他人。
唉...我都講到明我唔會下定論。
點解你嘅回應又變成素食者「可以」?
閱讀理解係咪真係咁難?

上面下定論「正常雜食者無需要補充品」嘅人兄係唔係素撚我就唔知,但就肯定唔係我。

再者,可唔可以下定論唔係在於係素撚肉撚雜食撚,
而係在於專業知識水平同研究數據去判斷。

講多一句,調整飲食習慣同適量運動唔係保證你健健康康長生不老,而係降低健康風險嘅手段。咁都無共識其實雞同鴨講。
你唔係話走架咩?
做咩又入黎柒?
行撚開啦,成個post就係討論素撚肉撚雜食雜,你就話唔係重點,你咪自己開個post囉,柒撚完未呀?
仲有完全蛋白同不完全蛋白之分。
而植物蛋白裡面都有大豆類蛋白,
穀類蛋白甚至糙米類蛋白。
所以光憑動物蛋白同植物蛋白係代表唔到啲咩。
係點樣配搭嘅問題。

我唔介意有識之士指出我錯誤嘅。
不過你我就我建議下次係串人之前確認下係咪真係教到人野先啦,尤其你好明顯都係一知半解。
老老實實,班素撚真係咁覺得,係一個好嚴重既問題

素撚覺得素好過雜,唔承認素食有不足,個邏輯一相情願認為食素先好就會越早食素越好,所以會無視細蚊仔同bb全素後個不良反應拖到個b死/嚴重營養不良,正常人見個b冇胃口,長唔大,身無祥肉,厭食反應出哂黎,都會緊張帶個b去睇醫生啦,講真營養不良響初期只係好小事,關鍵係佢地個邏輯出哂事,唔相信科學同醫生,寧願去素食網站問,先會拖到d問題冇辦法扭轉

大部份素食者唔承認素食對身體有不良影響同負擔,不斷宣傳係好,逼/引導佢地身邊既人跟,自我感覺良好,先係最大獲累人累物,d冇得簡既群體,好似兒童,嬰兒就成為最大受害者
我直頭唔比呢啲人嚟我飯局/有呢啲人我唔會出席

同呢啲人出嚟食嘢根本掃興
素食根本冇飽滿感,實會食多咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞