食素的人 是不吃 新餐肉、新豬肉

349 回覆
38 Like 531 Dislike
唉...同你討論流於謾罵毫無建設性,覆埋依個唔覆。

上面講到明同樣受污染,唔同媒介有cap架嘛。
肉類累積量係遠大於植物嘅。
依農藥為例,肉就係菜嘅七倍,谷物嘅四十倍。
咁何來不安全肉類同安全蔬菜比啊?
而依啲係EPA嘅數據,唔係你果啲幻想出黎嘅所謂論據。
每次睇到牛奶唔適合人呢啲一刀切去否定牛奶就想笑 , 基本上同長期飲蒸餾水論調差唔多 , 要鑽盡牛角尖去睇每一樣食物 , 結果只會發現無一種食物100%適合人類
而家已經有技術用幹細胞培養肉(魚肉)
既係真肉、又唔殺生、亦唔會痛

不過如果你要argue幹細胞有意識我都駁5刀
大佬,你事後補飛就當事前ok?
弱智都有個譜啦

第二,就算計埋上邊嗰part,點解唔拎純粹既乾淨肉類同乾淨素食去比較呀?明明肉素之分你又講乜食品安全?

第三,屌你就緊架啦咁撚弱智
佢哋食唔夠蛋白質,其實好難一日係食得夠蛋白質如果淨食素。純素奶蛋都唔食,就更加難食夠
0.00001同0.00007依兩個數值係based on係咩得出?
假設性嘅情況有咩價值?
而且,得啖笑?依個係一個長期嘅累積。
一日係小數目。十年呢?二十年呢?
二十年後你可能正值壯年,問題就出現。
有機牧場?全球有幾多有機牧場?
加埋夠唔夠新界食都唔知啦。
況且你出街食點樣secure到你食落口嘅肉係來自有機牧場?
你有無足夠金錢,時間資源去確保依件事先?
自己心裡面數下,你數唔數得出三間餐廳啲肉係來自有機牧場?我就數唔到。
岩啊。
重點就係唔好一刀切去論定。
要睇多啲證據,多啲討論。
好多人咁食食到周身病痛
重金屬果仁比肉類多
其實轉個角度唔食內臟既動物幫你過濾左部分化學物質
明明大家係到討論就變左我有絕對責任
數據你提出既,但就無責任去令到個數據準確
你真係屈撚左機
日本淨土真宗 可以娶妻的
午餐肉同咸牛肉咪就係依啲混合肉
你食唔食關人差事
咁又唔使極多,但要食得夠廣先食得齊
舉證責任?七倍係epa嘅數據。
至於你求其舉個無根據嘅0.0001就可以證明實際數據反映唔到全況?
你係咪應該證明大部分差別都係咁微細,你嘅例子先有駁斥意義啊?
我真係都唔太明你嘅邏輯。

同埋所有因素都係連埋一齊。
你要確保安全性,就要有措施,
討論措施就要講可行性。

如果需要討論理論上而唔係實際上嘅情況,
咁唔洗多講啦:
「係能夠長期食用能確保來源安全嘅無污染食用肉嘅情況下均衡有規律雜食性飲食」係健康嘅。

我認同架。確保到安全就安全啊嘛。認同啊。

至於你話你做到?哦。咁咪好囖。
健康依啲野重點係過得自己嘅姐。
柒左你就收皮la
危險肉類
安全素食
咁撚樣比
弱智有樣睇
鬥綠d 人仲癲過鬥黃
你個柒頭遊夠花園未?
又係謾罵,上面舉曬epa數據講污染比例。
自己又唔睇。
又食品安全,我屌你老母啦,邊撚個想同你討論食品安全呀柒頭?
條友好撚中意叫人食補充品
痴撚左線
你自己講
食菜就普通
肉就講煙肉
咁撚樣比,比撚呀
你講數據唔係同我講呀老人痴呆
你係叫人食素加補充品唔撚食肉
我食哂天然野雜食唔好?
點解要食你d補充品?

你自己一開始個類比就有問題
唔罵你罵邊個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞