食素的人 是不吃 新餐肉、新豬肉

349 回覆
38 Like 531 Dislike
佢一開始講到正常肉食(雜食)
無可能唔駛食補充品
實際上正常均衡飲食
真係唔需要食營養補充品

之後就話肉類有問題
唔應該食肉
之後講到補充品係必須
老實講佢個邏輯真係唔知去撚左邊
講完A又講C遊花園
椰子水黎呀,你個撚樣就真係廢啦。
椰子水加椰粉溝出嚟嘅唔係椰奶係乜撚嘢呀
唔通係你老母啲閪水咩
你係咪食開屎?
豆係有
但食幾多先夠一塊肉?
佢篇文咪正正死係 gatekeeping 囉
屌我要環保, 我要點樣食素, 點解要由佢黎定義
搞到食素好似要考牌咁
一定要跟佢個套先叫"素食者"
就係呢D人搞到素食者個朵臭晒
呢隻餐肉都幾難食,一入口仲覺得ok 係無真餐肉一樣煎到好脆,吞咗入口之後個aftertaste 好怪食咗一舊就無食
同意,我仲要食完腸胃唔舒服

我自己無肉不歡,但如果有樣殺業少d既野都會想去試下

不過真係唔撚得

我ff如果可以低成本人工培殖出大量真正動物肌肉組織就完美
lm
同肉差唔多.
維他命C可幫助吸收.
其實篇文唔係攻擊新豬肉
係講緊人造肉(vegetarian)同純素(vegan)個分別
係叫啲人唔好見到係非肉類就攞去畀純素嘅人食
因為食開純素係好清好清
食熱量極高嘅新豬肉係會頂唔順
唔係話人食新豬肉係錯
成班見到素撚講野就上晒頭
個包裝寫撚住certified vegan,你仲想發表啲咩偉論?
包裝點寫同食評有咩關係
覺得太油唔適合長期純素者體質都唔講得?
vegetarian同vegan個分別

椰子水加椰粉溝出嚟嘅唔係椰奶係乜撚嘢呀
唔通係你老母啲閪水咩
Certified vegan就係問題所在
佢只係成分上符合vegan定義
但practically唔適合vegan體質
咁practise veganism嘅人咪需要出聲
屌你老味,知唔知咩叫certified 呀?
柒撚左就認啦
戇鳩
乜撚野cert咁撚巴閉
佢問過所有vegan?
唔可以有異議?
林鄭夠係certified chief executive 啦
大佬,vegan.org認證
一班vegan撚認證話係vegan,你就走黎駁嘴,柒夠未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞