食素的人 是不吃 新餐肉、新豬肉

349 回覆
38 Like 531 Dislike
大撚把人唔駛食補充品
同埋我講既係雜食唔係淨肉食
要食素食得健康營養足夠係貴過雜食
以香港來計
大把人係指大部分?來自你感覺定係有數據?
無需要係指健康?
有無數據反映雜食者食補充品不會比較健康?

再者我都無講你話純肉食啊
一直都係講緊果96.7%非素食習慣嘅人
需要食同有無食過係兩樣野
搞清楚未?

你有無統計過有幾多雜食既人係有營養問題而要去食你所謂既營養補充品既數字?

老實講雜食既人
食營養補充補充品9成係貪廣告講佢地既所謂益處
而唔係因為雜食唔夠營養而要補充
明唔撚明?
我最唔明係你地咁勞氣做乜。
我又無話唔認同你。
確認到安全來源下健康嘅雜食當然好。
但現今社會係咪咁容易做到,咁可行?

如果唔係,點解唔可以對選擇其他選擇有討論?
好似踩到你地條尾咁,莫名其妙。
我好想擁有自由、亦都想自己嘅下一代有自由,既然懂得自由嘅可貴,就盡量唔好勞役、圈養呢個世界嘅其他物種成為你嘅食物,呢個就係我一年前決定食素嘅原因。

你嗰啲乜撚嘢新豬肉唔係素食者嘅選擇你自己單機爆佢,我有話食素等於要做和尚、戒五葷咩?咩齋口唔齋心,咪將你嘅宗教信仰、你嘅教條加諸係我身上,去食屎啦
食素既人一定得一個原因?
好撚多原因架嘛
環保又得
生理因素又得
宗教又得
講到個個同佢一樣咁
咁你咪搞好個肉類來源問題
而唔係叫人放棄肉食去素食加補充品
你諗法有問題
咪問下你點解會得出呢個咁有趣既結論出來
依個講法就合理,部分情況下未必有明顯差別。
但部分情況下就有六倍嘅分別。
係無辦法下下確認到嘅情況下,
要唔要冒依個風險?
如何去降低風險?
依啲先係重要問題。
食素既人唔會食
食肉既人更加唔會食
呢件產品到底預比咩人買
呢個幫到你 可以由2分鐘開始睇
https://youtu.be/N5eO4-HSY_w
可能佢賣呢d
好多素食撚同自然療法撚都係其實為搵錢
所以到頭來你都係揣測緊我嘅動機,
又唔中。
我無叫過人放棄肉食,我自己都係雜食者(依個post第三次利申)
純粹見到人地話要額外食補充品所以拒絕素食
我咪比多個思考角度,就係如果可以有效減少到
健康風險,點解覺得食補充品係咁大問題?

就係咁多。
你地就成日話我spin,依件事有對錯架咩?
果啲污染物七倍,飲食疾病死亡率62%全部係fact黎,
根本唔係我嘅觀點。
成個post我都無話過咩飲食選擇係錯。
依啲係按照自己嘅生活習慣調較架啦
咁激氣
誅心論得黎又on9
上依個post留言可以有幾多宣傳效果?
咁撚多品牌。
用下腦啦。
依事係無對錯,但你個人就戇撚鳩,一埋位就東拉西扯週圍spin,邏輯又九唔搭八,屌你係應有之義
唔識就唔好扮大師啦,你個撚樣就真係雜食種。
講嘜9呀,寫撚住vegan. 知唔知咩叫vegan 呀。𨳒𨳒你。
食素唔同食齋
風繼續吹。
on9
食屋企既大大聲講食素平過你食肉
包米幾錢你都唔知啦
蛋白質都好多種既
你個弱智仔睇多啲新聞啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞