食素的人 是不吃 新餐肉、新豬肉

349 回覆
38 Like 531 Dislike
https://www.facebook.com/tslleon/posts/10221336375251210

作者:Leon Tse

大家是否誤會了?

「前言」
新的人造肉,在研究時已經說明,是為了減少糧食消耗、減少畜牧業溫室氣體排放、減少森林被開墾作牧場。不是當素食。

「交換率」
在肉糧交換比例中,豬肉1:5、牛肉1:8、高級牛肉更是1:12,1公斤普通牛肉,需要8公斤糧食。因為人類食肉增加,畜牧業已經成為第三大溫室氣體排放源頭。
所以才有人做造肉出現,希望以1:1.5~1:2的交換率,來減少食肉帶來的糧食及環境問題。

「素食者」
素食者不會對人做造肉有興趣,人造肉只是給食肉者而已。不信你可試一試自煮,純素食兩個月,我保證你連齋鹵味都不能接受,食齋鹵味後腸胃一定會不適,何況是人造肉?
我返回食肉前,我才食齋鹵味來適應,之後才食肉。長期純素食者食人造肉,一定會有問題,不是嘔吐就是瀉。

「不是素肉」
人造肉是用植物蛋白質,轉化成類動物蛋白,成份是仿真肉,一定有較高脂肪。
素肉只是模仿肉,成份都只是豆蛋白、麵筋、蒟篛等,極其量加入寒天、冬菇腳。素肉若不是植物蛋白質,就是纖維素。與人造肉是兩個世界。
請勿把人造肉當作素肉,純素食者腸胃根本受不了。
人做肉只是給一般人當真肉食,食的份量亦是當真肉一樣。
食齋都有分化撚
純素食者多數弱智
身體弱d都唔奇
食到個腦忽咗
想點
而家俾啲唔殺生嘅肉你,又要屌
成篇野都on9

賣素肉既人?係咪好驚驚呀
但你地寫埋呢啲鳩野
係挽救唔到將被市場淘汰既命運
「素食者」
素食者不會對人做造肉有興趣,人造肉只是給食肉者而已。不信你可試一試自煮,純素食兩個月,我保證你連齋鹵味都不能接受,食齋鹵味後腸胃一定會不適,何況是人造肉?
我返回食肉前,我才食齋鹵味來適應,之後才食肉。長期純素食者食人造肉,一定會有問題,不是嘔吐就是瀉。

理撚得你班vegan係咪食屎
唔食咪唔食 慌你係target audience咩
睇睇下變左食人肉
On9之談
大把素食者歡迎呢啲植物肉加入市場

樓主嗰堆俾人叫素食塔利班
我當你講嘅野係啱先啦,咁又有咩問題先....

食素嘅唔食新餐肉嘅,咁咪唔好食囉,都無人迫你要接受,呢類仿製肉有佢嘅好處,你都講咗唔少,證明有佢嘅存在價值啦

假如佢可以平啲,平到同真肉一樣價嘅,我覺得呢類產品係幾好wo, 健康又環保
唔洗理d素食塔利班
真係大把人唔想殺生去食
就算食開肉都有時唔想殺咁多生/想健康去食一排素
食得耐口淡淡咪食吓肉
根本無問題

自己食番肉
就叫人唔好食素肉
整合
Action Points
Inform patients who inquire about this study that the results did not hold true for vegans, the subset of vegetarians who consume no animal products whatsoever.
--

The only class of vegetarian for whom the results did not hold true was vegan. Vegans consume no animal products whatsoever, not even eggs or milk. The study found that vegans had an average childhood IQ score that was nearly 10 points lower than other vegetarians (95.1 for vegans versus 104.8 for other vegetarians; P=0.04).

However, this result could be unreliable because of the small sample size: only nine study participants were vegan, the authors noted.
好清高喎
人造肉有冇意識架
蔬菜會呼吸
又係齋口不齋心論,素食嘅protein source已經唔多,多一種protein,食嘢有多啲變化唔好咩

不過佢講到自己食protein多嘅嘢個肚會唔舒服,好懷疑佢根本食唔夠protein,食嘢都唔撚均衡,有咩代表性
尊重所有純素食者
不過連素肉都批鬥真係on9
所以上上面生勾勾有個例子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞