ASUS Zenfone 討論區(8)

984 回覆
8 Like 34 Dislike
我一買番黎就更新到最新
中間都冇新OS可以更新
所以全部都係用最新黎試
ASUS真係細心, 無左SD卡就唔怕壞SD卡

不過正經想重覆既係8 同8 FLIP 2部機都各有致命傷, 8仔竟然可以無SD卡但又擺到雙卡, 或者有人覺得無所謂但更多人有所謂, 當年S9都做到證明細唔係籍口, 而8F好定7都好, 230G機重想問有幾多人受得住? 世界級MARKETING.
因為7同8差唔多一樣, 而8用既888U直頭唔係賣點, 即使日後再有更新改善都只會係好似樓上部清咁講係降頻. 講到底U問題唔係ASUS問題
粒U係2021年最大既笑話
no joke
唔撚通好似D電競手機咁下下裝個風扇係後面散熱就當粒U成功咩
888+都係咁的話, 直頭唔撚買等895打後
895咪又係三星制
888+先係
895 未有『確定』消息
三星4nm
唔好再FF唔係
唔見棺材唔流眼淚
我唔信唔信唔信丫
部u11+死咗 仲有冇zf7+ 貨尾賣緊
mon會熱係因為機背散熱已經變得unreliable而要用石墨貼導返去mon度

Mon無理由戴套呀話
其實一直諗唔明
啲人成日話熱嘅話就用殼
咁只係feel唔到,但啲熱力焗住哂入面散唔走咪熱上加熱,幫部電話加快做短命種
點解可以咁掩耳盜鈴ered feel唔到就=冇? 咩玩法
好多謝你分享實際使用經驗
我睇埋外國評論,宜家對888u真係有少少卻步...

同埋zenfone 個變焦好廢,睇完下面條比較片發現三叔連月亮都影到好清析,真係無比較無傷害,宜家諗緊寧願買舊少少S20都好過888 u

加上zenfone 8算冷門機黎,熱門ge custom rom 好多都刷唔到,2年後真係變孤兒仔,唉...

https://youtu.be/k7mzcTTl5ww?t=394
不過講真,有睇過jre YouTube拆機片就知道由6開始咁多代flip鏡機
本身都要學iPhone玩夾心底板先有位做3卡槽
(但就註定要同iPhone共命運->超易過熱+壞板,
你估牙石唔想8F用旗艦U咩?但最弊正正
因為夾心板係連870都會出事)
唔太認同
1. ZF8 同8F都係用旗艦U.

2. 留意ZF系列既都係班對電子野相對多研究/興趣既人, 我認為佢地係對SD SLOT有要求, 三卡最好但至少俾二選一, 宜家佢係二者都無

2. 夾心板既難處無深入研究, 但作為用家我見到既係三卡機唔係咩高技術, SAMSUNG成堆中下價機, 相對窄身罪大既中階同自己既ZF5Z都做到. 而去到二選一更加係大把細機做到 S10E, XPERIA 5等, 似係佢玩性格唔做多過做唔到

3. 7代咁多人投訴成200幾G重到拎唔到, 到8F換U後繼續出多次己經 係笑話.

完全諗唔到點幫佢兜
就住旗艦U嗰邊,係我記錯應該兩邊都係888,喺度講聲sorry

至於夾心板問題,個嚴重程度已經係班idog既一大討論禁忌,
亦正正係佢地話部機熱就戴套既始作俑者,根本就係驚iphone機身有任何花放返出去就會唔值錢,
搞到Apple可以肆無忌憚咁一路玩夾心板害死其他輕至中度用家
等到就等下先啦
依兩日試唔開durable mode, 明顯部機易熱左
你check下個firmware 係咪最新
呢到有教,好似係要手動upgrade, 唔太肯定。
https://www.asus.com/support/FAQ/1009748/
https://www.asus.com/Mobile/Phones/ZenFone/Zenfone-8/HelpDesk_BIOS/

btw 我仍然幾想買呢部機 佢個mon同銀色邊框好接近iPhone Design

Check左係最新
一開始睇到就已經想買,點知見到888有問題先忍左手
諗住唔買等下代睇下先,但係本身部舊機慢到頂唔到先買
用落係唔差係唯一係粒u真係幾易熱下
本身隻手易凍都仲叫做可以暖下手
尋日試玩下3D game,玩左一粒鐘feel到開始有啲drop frame
部機成粒暖蛋咁,quit game上左陣網都仲係熱
後尾我就頂唔順攞去沖水降溫
頂唔順攞去沖水降溫

唔可接受無左SD卡。
係咪轉用iphone
我仲早幾日買咗部7用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞