ASUS Zenfone 討論區(8)

984 回覆
8 Like 34 Dislike
我128都仲未用哂
平時返工都需要影相
都未有儲存壓力
睇嚟要 kol 類工作先會用得咁多
換機優惠 trade in價?
就算錄1080p60, 20分鐘都約5GB
4k60就更加唔駛講
真心無得即換即用好煩
我哋呢啲人又驚雲端會突然打死狗, 例如Google
所以好慶幸z8f 有microSD

無3.5mm可忍
但無microSD就有請古思堯

利益申報 5 II
作為旗艦定位嘅機擴充性能點都要有啦
如果去旅行,拍10條8條幾分鐘嘅4k片已經去左你幾gb
加上除非你係密換機,如果3年以上先換一次,累積上黎真係用盡唔奇
我覺得咁樣反而幾好
大機一定唔夠samsung鬥
反而巿場上冇乜細機旗艦
就好似iphone 12 mini滿足到另一班人
但8flip貴過8好奇怪
參考ROG5 十不離八九
好心Asus未諗到新idea做flip就唔好夾硬出8 flip
如果重點係細機,不如出個新系列zenfone mini
然後出低中高配置,專食細機市場
依家好似係諗唔到flip鏡點做改變,只好求其砌部細機試下水咁
ASUS真係嫌手機業務未夠差,7銷情已經唔好,8更趕客睇黎行緊htc後路
你唔會清storage咩?
backup哂上cloud 咪得
另外有d廠4k 得30fps 或者60fps 但係又少左其他功能 例如防震之類
我一般都係1080p 60fps 覺得順滑d
128gb 影4k 都可以影好長嘅片了
雖然我理解唔到去旅行拍咁多片做乜
不過人人都有自己嘅喜好嘅
旗艦storage唔會有人嫌多
有得expand就更好
計返錢㗎姐
開到1TB sd card 俾你都要有人肯俾錢先得
買sd card都係128/256
512都嫌貴
512GB SD卡點都平過512GB內置SSD
仲未計大把用開SD card嘅本身已經有張card
根本唔洗買
Zenfone 6有冇得trade
冇3.5mm

勁重,用慣咗仍然覺得重

double click叫醒經常冇反應

用amoled(個人口味)

always on display勁少款揀又柒

喺90hz嗰陣冇得用DC調光
*題外話:以前係開咗等於冇開,最近更新直接唔畀開,即係代表喺ASUS forum而家先嚟投訴嘅人都係一直用緊PWM但係睇唔出,何來資格投訴

至於防水同影相呢啲我冇需求所以冇所謂
睇用家習慣囉
會清storage 同 會下下實體backup 已經2個用法
另外就本身拎嚟做咩先會用到咁多rom
入歌入片咪要用
Streaming無損都好食空間
ZenFone 6已經覺得重

我唔見左部zf5z,最後我都係買zf5z, 6好重
zenfone 8 filp有冇機會係zenfone最後一代用filp鏡頭
部細機質感仲差過a52

真係越睇越似屌米
點解部8可以咁醜樣
同為左邊開孔嘅中階機pixel 4a都秒部8
點解要開窿mon

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞