ASUS Zenfone 討論區(8)

984 回覆
8 Like 34 Dislike
清都係zenfone 6?
work 既諗住屌番張
係呀。
依家先買zenfone 6點睇?
首先要搵到仲賣緊嘅地方
Zenfone 7出嗰陣都已經冇乜咁濟
https://zentalk.asus.com/zh/discussion/42200/%E8%AB%8B%E5%95%8F5z%E6%98%AF%E5%90%A6%E6%9C%83%E6%9B%B4%E6%96%B0%E8%87%B3android-11

5系已經宣佈放生
同期小米都好過asus

揀返大廠(三叔唔認114問題但偷偷地改返, 包3年更新)
唔怕UPDATE慢可以考慮SONY
本身都諗 7PRO 定 1 II
揀左1 II 都無咩大鑊氣住
有無人部ZENFONE 7 開相機個陣成日KICK 響黑色畫面
次次更新都係出事

我Zf5z仲係an8
無事
就係秉承冇事就唔會update
update只會有差冇好嘅宗旨
我zf3仲係an6
繼續開心使用中
有無人知ZENFONE 7機底個LED燈只係差電先會著燈?
想調收到訊息盞燈閃閃下
因為真3卡同平面全屏mon,我都畀次機會華碩入手zenfone 7 pro當副機/打機用。
太重太大部
如果唔係我都一早換
5000mah電重量無可能輕,除非有新款電池啦
所以我係想佢出一部唔洗咁高spec既中階機
ZF3個陣定位都係中階所以咁平
咁買Zenfone 6啦,190g

再唔係就等3叔新款A52 5G / A72
而家仲有得比你買唔係二手就係二手/換過零件扮新機個D啦
電子野永遠唔好買停產舊款(除非係D長青款, 間廠年年keep住生產)
中階機好早已經俾大陸機佔據晒market,至於二手機,Zenfone係香港唔多受歡迎,邊有咁多二手機俾你買到
有冇人專登down牙石keyboard嚟用
好似zenfone 5打後就冇咗
最近轉咗sony都照用返
真係幾好用
師兄邊度download?
佢個keyboard堅好用
唔係淨係叉電先著
https://www.ptt.cc/bbs/MobileComm/M.1566999829.A.61D.html
用過牙石機先會知道
佢個keyboard真係幾正
選字容易 香港字庫齊
左上同空白有得轉英文
又可以自己較高度
係!
字齊, 反應快, 搵字方便
無可否認佢係幾好既呢方面嚟講
但最弊係佢本身係跟就kernel版(pre an8)zenUI度身訂造,
當上到an9全面轉曬用gboard搞到連個zen board都停埋更新,
隨時最快上到an 11就有問題甚至用唔到
用緊android 11嚟覆你
暫時仲未有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞