ASUS Zenfone 討論區(8)

984 回覆
8 Like 34 Dislike
見有人話最近zf8 有update個散熱改善左,唔知真唔真
我等得但唔知部機頂唔頂到咁耐
有諗過轉會iphone 12但唔甘心比apple搶錢
細機係得ZF8架啦而家market
仲邊有人會出細機又咁頂配
大機就等下囉
ROG5S 用888+,又睇下散熱成點
除非888+係TSMC,否則都係算啦

根本ROG3開始轉咗做主動風冷唔直吹金屬均熱板位
而係要隔層玻璃個效果已經大打折扣,5代煎蛋U又P/W增長唔明顯,
呢D除非機背個均熱板擺返出嚟/搵TSMC做888+先有得救
ROG仲可以行風扇,咁點熱都唔會燒底板/降頻
你都咪話呀,近排出d新大食game你唔插風扇開x-mode lv3都已經開始頂唔到要跌fps啦
下代898似都係熱
想試下rog 都唔得
佢個update係點改善先去到某個溫度就降頻降速?
咁一係佢就減價到中階機level,如果唔係做乜要用個貴價錢買粒用唔到全速(仲要降頻都可能咁熱)嘅u
咁真係拜9拜
想問rog phone 5s同5分別除咗芯片用s888+仲有咩分別?
$1030整晒3樣
想問下師兄們,行貨ZenFone 7 係咪得返豐澤有?同埋係咪已經冇行貨7 Pro ?
想知做咩呢到個個都買ZenFone 7 唔買8...
純粹因為粒U過熱?

自己睇中ZenFone 8 部機旗艦spec + 夠細部 + 銀色幾靚仔 (仲有白色tim),考慮緊....呢個禮拜聽人講對上兩個update (7月尾同8月) 已經解決左過熱問題,呢到有無ZenFone 8用家分享下?

目前自己心理關口係Zenfone 8以佢咁ge spec電池細左d ,聽人講on screen大約得4-5個鐘左右...
8冇左flip我仲要華碩做乜
flip 咁重要架?
8都有flip version不過得90hz,仲可以插sd card + 5000mah 電
不過佢太大部了唔啱我

Zenfone 8部細機太吸引了
7唔清貨,8點可以減價
可以咁講
佢所有野prefect就係差粒噴火u
你唔信邪咪試用睇下會唔會1/兩年就燒底版/燒壞你sd卡我就唔敢用5000黎搏
佢個所謂更新解決咪就係降頻限速,咁我做乜要比咁貴,不如換番粒慢少少嘅其他u然後減價仲實際啦
「你唔信邪咪試用睇下會唔會1/兩年就燒底版/燒壞你sd卡」
有無咁誇張 想知宜家更新左情況如何,但係呢到似乎無人用zf8

「佢個所謂更新解決咪就係降頻限速」 >>>>真?想知降幾多,有無source?
你當我鳩噏啦所有brand用呢粒u重點都係放喺heat control上面,唔淨係華碩
有幾易燒係未知數,不過我就唔會用5000黎搏
之前部機慢到頂唔順換左z8
用左個幾星期so far都OK
平均一日一至兩叉,叉到80%
聽歌上網同signal多,少打機
都夠我用一日 (SOT應該都係五個鐘左右)
溫度方面係用果時會feel到cam果度少少暖暖地
打機會再明顯啲,如果打食hardware嘅game應該會變火龍
整體同我想像差不多
不過一日要兩充
開足120hz? 有無開always on display?

另外想問下,點睇asus宜家d機只係得2年更新?
同埋好似無乜人開發Asus custom rom? 2年後要刷custom rom 都好似幾難下
btw 你指cam 暖暖地係用緊cam 果時,定係開其它普通軟件都係咁?
咁假如影相拍4k片咪好很熱 ?
60/90hz, 通常都係開durable mode所以60多
黎緊試下120啲電會唔會去得好快

更新真係唔知,見過啲台仔講唔會好長
冇更新先算,話唔定到時燒底板要換機
都係預佢兩三年貨仔
平時用,聽youtube music加上網會feel到cam位有少少暖
只係試過拍一兩分鐘4K,拍完都幾熱下
如果你多影相拍片啲電應該會倒水咁倒
仲有個mon有時都會暖
所以如果受唔到部機會時不時變暖/火龍就等下先會好啲
想問下你呢1-2星期,更新左OS了?
更新完有無再測試過?

因為d人話個發熱問題改善左好多...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞