ASUS Zenfone 討論區(8)

984 回覆
8 Like 34 Dislike
根本唔關政治事
垃圾機

我自己拿7 pro 建議實體都去摸看看吧
然後7pro很重,保護貼容易摔壞
我自己換了好幾次了,九月剛出到現在
機車手機架要換新的,因為太重容易噴出來

翻轉鏡頭,震動一定會跑出來
裝了犀牛盾的殼之後,整隻會升級成磚頭
-
中國牌子(華碩) 跟 韓國牌子(三星) 選擇的話
中國牌子還有其他更好的手機選擇可以選
-
https://ppt.cc/fJLJSx
如果讓我重新選擇 我會買 S20 FE 或是 其他

7pro 沒有防水,外放喇叭不ok
系統調教普普,所以電量表現普普
如果他不是大電量的話,耗電會更明顯

剛出的時候耗電很嚴重
更新之後有改進了,但還是普普程度這樣

現在很多新手機,都可以達到一天一充~
真的不用特別委屈拿一塊磚頭手機..........
我自己在等明年google新手機就要賣掉這台了
上面是我自己使用了3個月的心得
預祝樓主找到心中的好手機樓~~~~
-
https://reurl.cc/VXArmb
這邊比較多討論華碩手機的

這別人的 子龍7pro 拍照樓
https://reurl.cc/Xk1dNE
Z7PRO拼的是畫素高,大電池,但是旗艦該有的格都沒達到

三爽有、Z7PRO沒有的▼
●拍照AI討喜度 三爽勝出
●錄影穩定、自動控制收音Level不爆音、錄影對焦 三爽勝出
●無線Qi充電
●Samsung Pay 虛擬悠遊卡(等同內建一張實體卡)捷運、購物、門禁一機搞定
●機體生活防水
●相機光學防震
●軟體更新穩定度,幾乎月月更,且比較不會有其他廠牌那種更了可能馬上死雞、大問題,幾乎都很安穩按下去更新,跟以往ASUS瘋狂推撥,關不掉那種推播更新,更了可能又有問題不安感完全不同,重點!常常更新還帶有新發表手機才有的軟體功能、相機功能到你手機上,瞬間升級XD
●Samsung S、Note(非Lite、FE版本)都有Samsung DEX 可PC USB對接控制手機、訊息、傳檔等、也可以變成是一台無螢幕的NB接USB-C DOCK 就可以接螢幕、鍵盤滑鼠變成超迷你NB/PC同桌面功能
●屏下指紋辨識也會比測邊小小一片好按,平放桌面只要手指一按就有,側邊的沒那麼方便,辨識度也是,SONY也就有這種問題
●雙喇叭外放的音質確實是Samsung 強項
●A牌的螢幕真的悲劇,你可以拿兩支去看同一張照片就會知道我在講啥
今朝收到更新
仲用緊zenfone5想換機,但samsung就送中,asus又跪晒,唔知揀咩機好...

(zenfone7宜家平咗本身好有興趣架)
剛剛買左7pro

拍完影片播放無問題,隔左幾個鐘後再播出現

《由於不可預期鬼問題發生,已無法正常播放這個檔案》

有冇巴打知
覺唔覺7 pro好撚大部 同好重
上手用iPhone 11pro,對比係幾重
未試過你呢個狀況
有冇人UP左上AN11?
華碩品質 以卵擊石

你真係夠膽升?

台灣已經一堆勇者
https://www.sogi.com.tw/articles/asus_zenfone_6/6255812
唔想做白老鼠快d閂左自動更新

好彩上黎問一問

剛剛用夜景模式影
其實有冇需要用專業拍攝模式

好似兩個模式分別不大
想問zenfone 6 有無人試過用8 達通sim work唔work?
我見有d機唔係個list都用到 想問下再買隻黎試下
有冇人個 Google assistant 用唔到 what's on my screen?

我已經enable咗 use text on screen
但係keep住話我冇俾access
有冇ching知道係咩問題
今日做勇者
做左勇者幾日,暫時無太大問題。
好似慳電左?

不過唔習慣 wallpaper 會放大縮細。
Sun 8仔 SIM 快樂使用中。
缺點係部機個 NFC 響中間,do 野時唔太就手。
睇完Samsung製888個表現
想出番7 pro換左部都係Samsung製既845 note 9
不過見上11有伏
睇定d先
本身諗緊zf7
而家中國公司不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞