ASUS Zenfone 討論區(8)

984 回覆
8 Like 34 Dislike
整部mini中階/入門機黎先啦
唔可以
官網寫「BIG on Performance. Compact in Size. 」
https://www.asus.com/event/ZenFone8/
應該會出Mini,但未必有Sony之前果d Compact款
呢個只係八達通銀包,唔係samsung/apple果種八達通黎,唔可以就咁拍黎比錢
希望係
最想佢出部用中階u(發熱量,用電量都可以減低),普通鏡頭,細size(5吋半以下),輕身,4000mah以上,價錢平
zenfone 7 宜家個相機自拍係咪仲係sharp到起角
台灣都好多人敲緊碗要zenfone max 後繼機
中階市場其實好難玩, 先有吊米玩爛1字頭一堆, 後有*** A52賤價搶灘, 如果鏡頭仲要普通既話真係唔知佢既價錢要平到幾多先有人買, 至少我唔會買,

相反佢目前個己公佈既玩法, 出2部旗艦一大一細行番罪大條舊路更好, 有人投訴COMPACT唔夠COMPACT, 但老老柒柒, 如果5.92"既話闊度可能70MM都無, 己經算吸手得黎睇到下野感覺唔錯,

睇番S21由預訂到兒家, 扣埋D贈品現金回贈實價都只係賣緊5000蚊, 如果佢開多過5就應該無咩競爭力了
其實佢唔行摩打,
行返 NR70V 嗰隻手動調角度都唔錯,
平 d 又簡單 d。
Zenfone 8 同 7個樣基本上一樣

高通888好似又係有發熱問題
當年放棄Sony就係因為款款model都經常滾到煎蛋咁,夏天放喺褲袋真係唔得佢死
但無得揀,5G機主流都888
ZenFone 7 Pro減價當中階機賣已經得
我見fortress 可以登記拎pre order discount,今次有無咩特別玩法,用緊s21想轉z8mini....
貨尾一定有減啦
除非你想再細部啲同要3.5 ,唔係嘅話用返s21啦
巴打你發夢果晚見唔見到扣左骨後有無機會見4
價錢的確抵
但太大太重又冇3.5mm
低spec可能得嘅
s21同z8mini個size會唔會係差唔多,z8mini只係細少少

ZenFone 8 線上發表會的邀請函的邀請函相當有趣,以一片尺寸較小的透明賽璐璐片和較大的紙板之間的對比,以顯現這次 ZenFone 8 mini 尺寸較小的印象。根據 PhoneArena 測量的數據,這片賽璐璐片的尺寸為 148*69mm
https://www.kocpc.com.tw/archives/380520

s21 size:151.7 x 71.2 x 7.9 mm
https://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_s21_5g-10626.php

btw,豐澤宜家已經有得order zenfone 8?
要咁多野都幾難平
通常細機個spec尤其是個電唔會好勁
而且可以參考返zenfone 7一開始個定價就幾高下,係之後先減返落去
唔係啦我唔係因為嫌大轉,,講size s21其實一流,只係我中左部機皇接收好差,上廠整左獲又求奇reset左獲就算心灰意冷唔想再排,轉機市場上又無近似size既flagship所以等zf8m。

另外fortress果邊有裝佢個app既早2日出左個通知叫人留email,話到時會有特別優惠咁話。
老老實實,如果佢拖到7月先出貨其實已經遲人地啲行s888既機超過半年,宜家堆s21扣骨都係5k鬆,到時人地減多1~2格佢開細機開5k大機開 6k既話真係唔洗賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞