做緊社工/讀緊社工都可以入黎放低你既心事 (3)

1001 回覆
25 Like 23 Dislike
實習千其唔好積recording
到sem尾就會清唔切

呢個會慘過食屎
仲有唔好講咁多廢話
上次見證住個同學中伏
寫到佢死

recording 即係? 細佬未讀咩都唔知

開小組/見case既內容要寫返出黎
姐係你同user講乜都要寫曬出黎
返學個時就話要一字不漏咁寫
實際上撚記得曬所有對話每隻字係咩野
大概既都寫到出黎都ok

之前見到個同學柒下柒下
係咁講廢話,寫到佢2046都未寫完
最抵死個樣係佢問ic俾唔俾佢錄音定唔知錄片
Ic又俾,呀sa仲叫你俾埋條片佢睇,姐係要一字不漏咁寫出黎
係咪抵死呀你地話
未出實習都講過話唔好講咁多廢話,唔好錄音錄片,因為又係玩死自己

即係大約寫返出黎都得啦 有必要一字不漏嗎

又唔好太過大約啦
好簡單,當你係學生
當你無可能記得每字每句果陣你就知要點寫
到sem尾就會清唔切

呢個會慘過食屎
仲有唔好講咁多廢話
上次見證住個同學中伏
寫到佢死

大概既都寫到出黎都ok

之前見到個同學柒下柒下
係咪抵死呀你地話
未出實習都講過話唔好講咁多廢話,唔好錄音錄片,因為又係玩死自己

所以先話實際上撚會記得曬所有對話咩
到sem尾就會清唔切

呢個會慘過食屎
仲有唔好講咁多廢話
上次見證住個同學中伏
寫到佢死

大概既都寫到出黎都ok

之前見到個同學柒下柒下
係咪抵死呀你地話

又唔好太過大約啦
好簡單,當你係學生

咁當然唔好寫到錯曬啦
不過又見過有其他同學做到做到1999咁
但係個recording就講到自己好好咁
之後俾人拆穿左
做緊paper 既留名

邊科
以前我發夢果陣都有幫人中轉英做paper

溫故知新都幾好玩

做skills practice 既reflection reflect 到口臭

講黎講去都係果D
仲有吹成千英文字

i know that feel bro

i know that feel X 2
下個月實習

我真係恭喜你呀~~~~~~~~

你呢句真係可圈可點~

冇功課做你實習嚟把撚呀?

有好多功課都係為間agency而做架者~ 你估真係為clients
我仲要係SWD 實習~ 街已仆
到sem尾就會清唔切

呢個會慘過食屎
仲有唔好講咁多廢話
上次見證住個同學中伏
寫到佢死

大概既都寫到出黎都ok

之前見到個同學柒下柒下
係咪抵死呀你地話

又唔好太過大約啦
好簡單,當你係學生

咁當然唔好寫到錯曬啦
之後俾人拆穿左

咁都幾柒下 信譽即刻冇曬
做緊paper 既留名

邊科

溫故知新都幾好玩

做skills practice 既reflection reflect 到口臭

講黎講去都係果D
仲有吹成千英文字

下個月實習

你呢句真係可圈可點~

有好多功課都係為間agency而做架者~ 你估真係為clients

SWD其實好差咩? 啲人既問題? 想聽多啲
做緊paper 既留名

邊科

溫故知新都幾好玩

講黎講去都係果D
仲有吹成千英文字

下個月實習

你呢句真係可圈可點~

係SWD好多rules~ 我地去SWD屬下機構實習就要去佢SWD既briefing~
應該都幾煩

下個月實習

你呢句真係可圈可點~

係SWD好多rules~ 我地去SWD屬下機構實習就要去佢SWD既briefing~
應該都幾煩

我都係SWD
同時要做中心同埋學校既recordingssssss
每粒字都要用得好小心 寫錯少少都比Oi/c同supervisor彈回頭

下個月實習

你呢句真係可圈可點~

應該都幾煩

我都係SWD
每粒字都要用得好小心 寫錯少少都比Oi/c同supervisor彈回頭

你個super都幾chur

呢個會慘過食屎
仲有唔好講咁多廢話
上次見證住個同學中伏
寫到佢死

大概既都寫到出黎都ok

之前見到個同學柒下柒下
係咪抵死呀你地話

又唔好太過大約啦
好簡單,當你係學生

咁當然唔好寫到錯曬啦
之後俾人拆穿左

拆穿佢既唔止係同學
仲有ic
不過老師一早都覺得怪
平時條友講野一舊舊
點會到出活動個日咁正常

下個月實習

你呢句真係可圈可點~

應該都幾煩

我都係SWD

你個super都幾chur

咁搞法都真係幾煩下 不過係冇得避嫁 一定要做嫁哇

呢個會慘過食屎
仲有唔好講咁多廢話
上次見證住個同學中伏
寫到佢死

大概既都寫到出黎都ok

之前見到個同學柒下柒下
係咪抵死呀你地話

又唔好太過大約啦
好簡單,當你係學生

咁當然唔好寫到錯曬啦
之後俾人拆穿左

拆穿佢既唔止係同學
仲有ic
不過老師一早都覺得怪
平時條友講野一舊舊
點會到出活動個日咁正常

出活動即係?
到sem尾就會清唔切

呢個會慘過食屎
仲有唔好講咁多廢話
上次見證住個同學中伏
寫到佢死

師兄教落,間房得你同案主,兩個人講左乜,講左幾多,得你地兩個知
到sem尾就會清唔切

呢個會慘過食屎
仲有唔好講咁多廢話
上次見證住個同學中伏
寫到佢死

大概既都寫到出黎都ok

之前見到個同學柒下柒下
係咪抵死呀你地話

果陣其中一次recording要一字不漏逐字寫,果次要錄音,仲要寫一句旁邊要寫埋你點解咁講,你乜諗法,個案主說話旁就要寫你既分析。。,不過一字不漏部分唔使全個會面寫足,寫20分鐘左右,剩低既照平常咁寫

大概既都寫到出黎都ok

之前見到個同學柒下柒下
係咪抵死呀你地話

又唔好太過大約啦
好簡單,當你係學生

咁當然唔好寫到錯曬啦
之後俾人拆穿左

拆穿佢既唔止係同學
仲有ic
不過老師一早都覺得怪
平時條友講野一舊舊
點會到出活動個日咁正常

出活動即係?

到佢真係落手帶活動個日
到sem尾就會清唔切

呢個會慘過食屎
仲有唔好講咁多廢話
上次見證住個同學中伏
寫到佢死

大概既都寫到出黎都ok

之前見到個同學柒下柒下
係咪抵死呀你地話

果陣其中一次recording要一字不漏逐字寫,果次要錄音,仲要寫一句旁邊要寫埋你點解咁講,你乜諗法,個案主說話旁就要寫你既分析。。,不過一字不漏部分唔使全個會面寫足,寫20分鐘左右,剩低既照平常咁寫

一個字 真係好慘

又唔好太過大約啦
好簡單,當你係學生

咁當然唔好寫到錯曬啦
之後俾人拆穿左

拆穿佢既唔止係同學
仲有ic
不過老師一早都覺得怪
平時條友講野一舊舊
點會到出活動個日咁正常

出活動即係?

到佢真係落手帶活動個日

咁佢出活動出成點?

又唔好太過大約啦
好簡單,當你係學生

咁當然唔好寫到錯曬啦
之後俾人拆穿左

拆穿佢既唔止係同學
仲有ic
不過老師一早都覺得怪
平時條友講野一舊舊
點會到出活動個日咁正常

出活動即係?

到佢真係落手帶活動個日

咁佢出活動出成點?

呢個就笑到我仆街
帶到全程就黎靜過太空
老人家都覺得悶
D helper幫左好多次
之後佢同sa +ic講係helper幫唔到佢手
大佬 佢連自己帶到邊都唔知呀
人地都照幫你仲要咁陰人地
好在ic在場睇到
如果唔係其他人味咪俾你整死
路過留名

改完即刻明哂
可能我地以前單純D / 冇好路數

基本上好少唔撈返呢行

唔係掛 可唔可以講多小小

我自己既見解
Hd出黎人工係一個問題,然後好多野想做,但係因為機構制度同LSG整到好多社工有野想做都冇得做
一來係機構唔敢開新野,跑唔夠數會有排受。

讀緊既就會發現點解d人仲係咁小學雞玩bully人但又向外人話冇/佢自己bully全世界

或者有d人把口係一講野就搞到人地好嬲/老尷
姐係問一個全班最大既同學係唔係果個歲數,人地都唔出聲啦,佢仲要追住黎問,問到人地面都黑埋咁

到出去做類似實習既野個陣做唔到野,要人執手尾個陣就同其他人搞到佢做唔到野

雖然好多都係其他field 會有既野
不過LSG 真係駁唔倒

你會發現你要做好多無謂既野去prove 做緊果樣野係無謂

係呀
LSG又係一樣煩到仆街既野
寫到返屋企都仲寫緊個堆咁既麻煩野

巴打做左野幾耐?

做?
讀緊炸巴打
唔好打死我

讀緊都要寫LSG.....
巴打邊個professor 對你地咁好
見到個師兄做社工成日up相講到自己好pro好威就想

邊D 傻仔咁有heart
好矛盾,我覺得一個做得好既專業社工個樣一定唔會專業

個樣好專業果D 其實一D 都唔專業
留名

long time no see sis

係呀 係公海唔覺有個post

add me tg
miss u so much

tg: keepcalmiamfxxkingsocialworker

喺group 喇喎

咁我認錯人,得既PM ME 睇下你係邊個
Lm
唔係讀緊/做緊都可以留tg?

你留TG 想傾D 咩?
冇咩所謂架
社工又唔係一定剩係講返工返學既野
到sem尾就會清唔切

現職社工表示recording已經積左2個月未寫,有同事已積左4個月
太忙

我臨走果陣積左兩年

一次過清哂
到sem尾就會清唔切

呢個會慘過食屎
仲有唔好講咁多廢話
上次見證住個同學中伏
寫到佢死

大概既都寫到出黎都ok

之前見到個同學柒下柒下
係咪抵死呀你地話

渣架
果陣我阿SA 要我記哂所以野寫process recording
唔準錄音

佢話,你出到黎做野唔會有人肯俾你錄
你一定要記得

跟住我硬食左一節一個鐘既 process......
畢生難忘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞