做緊社工/讀緊社工都可以入黎放低你既心事 (3)

1001 回覆
25 Like 23 Dislike
我係一個垃圾社工學生
出ifsc實習
d case見完一次就返晒大陸
做咩姐

我果啲死埋
做左ww幾個月,17.6k既,但好累好辛苦,唔介意忙,但依家忙既大部份係admin野,少左好多同user相處時間既同時,老闆又係控制狂,要求所有野都要跟佢同管住哂,連張證書設計都要改幾次
更唔好講上手d文件野都好差令我跟得好辛苦
好大壓力唔太開心 想轉工,但都知只可以想,畢竟ww難搵
報左pt sw master,連in都無得in,自己究竟何去何從

呢啲情況你基本上去到邊都唔會差好遠
試下睇開啲,諗下ww個位置同現實嘅功用係咩
一個社工學位又唔係你人生嘅盡頭,你不如趁呢段時間諗清楚自己想要啲咩
睇下sw d日常工作又係咪你嘅期望中咁樣

可能因為自己上一份工係project位,只專心做好project就得,加上老細雖然9但係好free,任我發揮(當然我做出黎既效果都幾好啦要),因此有咁既感覺啦
我諗我係覺得老闆個極操控式風格唔啱我,先會覺得更加辛苦,咩都要管,真係有d難頂,加上要跟佢果套,但最後個效果出黎差,令我更加頂唔順
其實就係想係呢行發展,所以先想報sw,因為知道呢行無個牌真係少好多choice,見過好多唔同既sw,一向知多admin野都知個個都係over workload既,但係無諗到個老闆style係咁,仲要工作核心同當初請我時講既咁不一致啫

我同你都幾似
過程真係要好長時間先諗得通
咁你呢一年努力下先
再報多次
做左ww幾個月,17.6k既,但好累好辛苦,唔介意忙,但依家忙既大部份係admin野,少左好多同user相處時間既同時,老闆又係控制狂,要求所有野都要跟佢同管住哂,連張證書設計都要改幾次
更唔好講上手d文件野都好差令我跟得好辛苦
好大壓力唔太開心 想轉工,但都知只可以想,畢竟ww難搵
報左pt sw master,連in都無得in,自己究竟何去何從

呢啲情況你基本上去到邊都唔會差好遠
試下睇開啲,諗下ww個位置同現實嘅功用係咩
一個社工學位又唔係你人生嘅盡頭,你不如趁呢段時間諗清楚自己想要啲咩
睇下sw d日常工作又係咪你嘅期望中咁樣

可能因為自己上一份工係project位,只專心做好project就得,加上老細雖然9但係好free,任我發揮(當然我做出黎既效果都幾好啦要),因此有咁既感覺啦
我諗我係覺得老闆個極操控式風格唔啱我,先會覺得更加辛苦,咩都要管,真係有d難頂,加上要跟佢果套,但最後個效果出黎差,令我更加頂唔順
其實就係想係呢行發展,所以先想報sw,因為知道呢行無個牌真係少好多choice,見過好多唔同既sw,一向知多admin野都知個個都係over workload既,但係無諗到個老闆style係咁,仲要工作核心同當初請我時講既咁不一致啫

我同你都幾似
咁你呢一年努力下先
再報多次

好啊,一齊努力
間唔中都會review下
[quote][quote]做左ww幾個月,17

我同你都幾似
咁你呢一年努力下先
再報多次

好啊,一齊努力

我係極易受環境影響嘅人
但好在自己有知覺
會不停提住自己要調整
你會唔會都係咁?

我同你都幾似
咁你呢一年努力下先
再報多次

好啊,一齊努力

我係極易受環境影響嘅人
但好在自己有知覺
會不停提住自己要調整
你會唔會都係咁?

其實我都係,但我有d原則野要堅持的話就唔會讓步
其實依家都係習慣中,始終只係返左幾個月,比d時間相信可以換到個節奏既

我同你都幾似
咁你呢一年努力下先
再報多次

好啊,一齊努力

我係極易受環境影響嘅人
但好在自己有知覺
會不停提住自己要調整
你會唔會都係咁?

其實依家都係習慣中,始終只係返左幾個月,比d時間相信可以換到個節奏既

咁都好嘅
你果間野做咩field

我同你都幾似
咁你呢一年努力下先
再報多次

好啊,一齊努力

我係極易受環境影響嘅人
但好在自己有知覺
會不停提住自己要調整
你會唔會都係咁?

咁都好嘅
你果間野做咩field

綜隊啊,都係家庭兒童同youth 啦
想問黎緊社署請swa,知道要考basic law,想問會唔會interview同一日考埋?定需要自己interview前預先考定

我同你都幾似
咁你呢一年努力下先
再報多次

好啊,一齊努力

我係極易受環境影響嘅人
但好在自己有知覺
會不停提住自己要調整
你會唔會都係咁?

咁都好嘅
你果間野做咩field

ifsc?
asso SW 畢業搵工,人工應該叫幾多好

17k

我同你都幾似
咁你呢一年努力下先
再報多次

好啊,一齊努力

我係極易受環境影響嘅人
但好在自己有知覺
會不停提住自己要調整
你會唔會都係咁?

咁都好嘅
你果間野做咩field

ifsc?

綜合青少年中心

17k

On9

☻足point既swa有20k的

17k

On9

唔好頂爛市 開返20060唔該

17k

On9

如果係有薪酬架構既大會,個post有幾多人工就係幾多,無論個人乜學歷

我同你都幾似
咁你呢一年努力下先
再報多次

好啊,一齊努力

我係極易受環境影響嘅人
但好在自己有知覺
會不停提住自己要調整
你會唔會都係咁?

咁都好嘅
你果間野做咩field

ifsc?

綜合青少年中心

ICYSC
我上次實習嘅地方
咁我又覺得一間間都唔同
我做果間啲WW都多接觸service user,自己啲program可以自己design
我諗你都唔係差好遠?

17k

On9

其實asso grad開18000-19000會唔會無人請?
但非社工做ww講緊都17K

我同你都幾似
咁你呢一年努力下先
再報多次

好啊,一齊努力

我係極易受環境影響嘅人
但好在自己有知覺
會不停提住自己要調整
你會唔會都係咁?

咁都好嘅
你果間野做咩field

ifsc?

綜合青少年中心

ICYSC
我上次實習嘅地方
咁我又覺得一間間都唔同
我做果間啲WW都多接觸service user,自己啲program可以自己design
我諗你都唔係差好遠?

咁呢d就當然既,如果連自己design program內容都唔得既,咁就算係足point ww我都唔撈
係我間中心本來太忙,老闆又比勁多野我做加上控制狂啫

我同你都幾似
咁你呢一年努力下先
再報多次

好啊,一齊努力

我係極易受環境影響嘅人
但好在自己有知覺
會不停提住自己要調整
你會唔會都係咁?

咁都好嘅
你果間野做咩field

ifsc?

綜合青少年中心

ICYSC
我上次實習嘅地方
咁我又覺得一間間都唔同
我諗你都唔係差好遠?

咁呢d就當然既,如果連自己design program內容都唔得既,咁就算係足point ww我都唔撈

不過個老闆都會對你個小組or活動提出多多意見要我改,咁有d位我堅持唔改佢都ok既

17k

On9

其實asso grad開18000-19000會唔會無人請?
但非社工做ww講緊都17K

其實如果做大機構,根本佢請人已經有哂薪酬框架,唔會點壓你fg價,多數跟point既
細機構就難講啦,照apply先囉

我同你都幾似
咁你呢一年努力下先
再報多次

好啊,一齊努力

我係極易受環境影響嘅人
但好在自己有知覺
會不停提住自己要調整
你會唔會都係咁?

咁都好嘅
你果間野做咩field

ifsc?

綜合青少年中心

ICYSC
我上次實習嘅地方
咁我又覺得一間間都唔同
我諗你都唔係差好遠?

控制狂真係好慘
果頭整完啲野一大輪
佢出黎講一句就要改
但有啲老細好有趣,控制狂得黎又要扮晒野問下你意見
有無啲工可以認清自己岩唔岩做社工呢?
本身對社會人文學科好有興趣 自己平時都有留意開 所以讀書方便唔係問題
但其實應用到又有幾多呢?學完思考完之後 對作為社工幫助大唔大呢?
而且 社工係體制之內 會唔會其實所有抱負同熱誠 都會被好多唔同守則下磨蝕哂?
對依行有好多幻想 但所謂可以助人自助 守護公義 會唔會好似啲差佬話要除暴安良一樣咁濕鳩?自己個人比較係理想主義者 所以好想知道現實係點
有無啲工可以認清自己岩唔岩做社工呢?
本身對社會人文學科好有興趣 自己平時都有留意開 所以讀書方便唔係問題
但其實應用到又有幾多呢?學完思考完之後 對作為社工幫助大唔大呢?
而且 社工係體制之內 會唔會其實所有抱負同熱誠 都會被好多唔同守則下磨蝕哂?
對依行有好多幻想 但所謂可以助人自助 守護公義 會唔會好似啲差佬話要除暴安良一樣咁濕鳩?自己個人比較係理想主義者 所以好想知道現實係點

試下做ngo先囉 其實咩人都有既

利申 讀完社工但冇做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞