做緊社工/讀緊社工都可以入黎放低你既心事 (3)

1001 回覆
25 Like 23 Dislike
本身垃圾top up 畢業(唔係社工個d 科)
報8大master 會唔會收
唔係好想讀番hd 見明愛pt hd 都要讀3年

另一個問題係讀完3年hd後都唔係學位社工,又要再讀先有可能上

所以想報master
但唔知係咪咁既背景冇咩機會收

你ug咩科?
其實咩背景都有機會,
你interview準備好d,
你自己都唔信自己, 點會得呢,
最緊要踏出第一步

不過咁, 都要謀定後路,
pg唔收的話, hd你願唔願意報?

(通常pg呢個時候都塵埃落定, 但hd就仲接受申請)

巴打唔該你先
ug 商科 pr 個d
我見十一月先有master 報 但hd 就依家都仲有得報
所以先諗等到十一月先報master 好冇

話就話11月報姐,
你呢段期間咪了解下社會時事,
r下推薦信,
裝備下自己

pg有ft 或 pt讀,
但hd好似得ft (好似係)
(自己睇清楚唔同院校課程架構)
9月就開始入學 有d咩應該預備下 例如睇下書嗰d
收到Hkcc offer話唔收
唯有等ive 同明愛
eapp報左hkcc cccu 明愛 Syu 收左hkcc offer之後其他全部冇去in

咩都唔好準備
咩都唔好睇
到時開左學大把時間你睇同知要睇咩

咩都唔好準備
咩都唔好睇

咪係,有得玩仲唔趁而家好好享受埋人生

咩都唔好準備
咩都唔好睇

咪係,有得玩仲唔趁而家好好享受埋人生

好啦thx
終於都到placement第四日
我開始明白點解前輩們咁忙

唔知係setting問題定係點
當其他做政府既同學仲睇緊文件,見緊d拎資源既case既時候
我同fieldmate已經諗好group要做咩,已經接緊有risk既case

10個星期裡面
1個6節組
1個4節組(同同學一齊搞)
暫時1個case,之後仲會聽熱線當case(起碼要聽到10個中call)
4節街展+遊戲,每人負責2節

因為時間問題,初步應該係一星期兩節組
意味同一個星期要寫兩份plan同recording...
然後仲要plan街展...plan遊戲...寫evaluation...

但有d同學只係1個組、1個cd programme(兩人共同負責)、幾個輕易case
亦有d同學到依家都只係睇文件..咩都未諗...

點樣算好..雖然我唔會deadline fighter而且做功課其實幾快
但係數到之後咁多野做
都真係好似會死咁

有冇人可以分享下其實我同fieldmate算唔算已經係over左個workload

我同fieldmate已經諗好group要做咩,已經接緊有risk既case

10個星期裡面
1個6節組
暫時1個case,之後仲會聽熱線當case(起碼要聽到10個中call)

然後仲要plan街展...plan遊戲...寫evaluation...

但有d同學只係1個組、1個cd programme(兩人共同負責)、幾個輕易case

點樣算好..雖然我唔會deadline fighter而且做功課其實幾快
但係數到之後咁多野做
都真係好似會死咁

有冇人可以分享下其實我同fieldmate算唔算已經係over左個workload

而且仲要參加機構活動..
然後辛辛苦苦可能最後得個B
我真係會喊

10個星期裡面
1個6節組

但係數到之後咁多野做
都真係好似會死咁

而且仲要參加機構活動..
然後辛辛苦苦可能最後得個B
我真係會喊

如果你咁諗我都覺得你抵喊
ive個社工會唔會認受性低啲 想報讀
見社工通常sd完cv 幾耐有回音?
ive個社工會唔會認受性低啲 想報讀

都唔止係低啲

兩個星期
前題係佢有睇你份cv, 覺得你啱, 仲要無內訂人選

10個星期裡面
1個6節組

但係數到之後咁多野做
都真係好似會死咁

你都幾 chur
我第五日暫時有兩隻case
幫worker帶一個組既幾個session
但有幾個MDCC可以觀摩
仲有院舍參觀
我個setting無組開既所以case為主
我都已經好攰
極多tangible service要識
同埋大量Medical term要識
你兩個group 加兩隻case比較合適
寫recording 同report 寫到你喊出黎

你都幾 chur
我第五日暫時有兩隻case
幫worker帶一個組既幾個session
但有幾個MDCC可以觀摩
仲有院舍參觀
我個setting無組開既所以case為主
我都已經好攰
極多tangible service要識
同埋大量Medical term要識
你兩個group 加兩隻case比較合適
寫recording 同report 寫到你喊出黎

咁你咪連group proposal都唔洗諗點寫?
我見唔少人個機構本身都有組開跟/有得參考返之前既組
所以唔洗自己諗...

case又見stable既case
CD又係輕鬆求其一日幾個鐘玩下遊戲推廣下服務就算
有時唔係好明如果一定要維持LSG
點解唔可以將人工依一部份獨立出黎,變返以前一樣實報實銷
其餘既資助就繼續LSG

雖然社工依然要因為咁跑數
但至少薪酬得到保障
其餘既資助就繼續LSG

但至少薪酬得到保障

咁人工開支咪大好多囉
其餘既資助就繼續LSG

但至少薪酬得到保障

咁人工開支咪大好多囉

中point計錢實在唔夠,叫政府自己睇下有多公務員已到頂薪丫

有巴打話過如個撥款訂係75%個point可能夠跟mps去到頂薪
想問下其實一般CD PROJECT有冇機會係室內搞
本身有嚴重濕疹,30度左右係街行5分鐘已經全身濕哂+全身痕
有時嚴重起黎會要睇急症,因為全身痕到止唔到

實習一定要搞CD PROJECT
如果真係要係街外搞我真係怕會有危險 但又冇醫生紙證明
你地有冇搞過D CD PROJECT係可以室內搞?

我係family setting

濕疹真係痕到仆街
但都幾難係室內BO
希望你實習順順利利啦
其餘既資助就繼續LSG

但至少薪酬得到保障

咁人工開支咪大好多囉

知但係之前實報既年代一樣係咁
想當年一個aswo起薪好似仲要point20,20年前講緊已經2皮
人工開支大就當然,咁你要養一班專業人士人工開支唔會低得去邊
開比老師護士既一樣咁多

LSG原意就係解少行政處理手續..可以靈活運用資源...同時可以增加競爭(但依家變左惡性競爭)
而只有人工實報實銷的話,手續都唔會麻煩得去邊,你係咩grade咩經驗就比相同既人工你...
想問下其實一般CD PROJECT有冇機會係室內搞
本身有嚴重濕疹,30度左右係街行5分鐘已經全身濕哂+全身痕
有時嚴重起黎會要睇急症,因為全身痕到止唔到

實習一定要搞CD PROJECT
如果真係要係街外搞我真係怕會有危險 但又冇醫生紙證明
你地有冇搞過D CD PROJECT係可以室內搞?

我係family setting

濕疹真係痕到仆街
但都幾難係室內BO
希望你實習順順利利啦

唉算啦傾唔掂數,所以一定要出街,不過熱就熱埋個幾日啦...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞