做緊社工/讀緊社工都可以入黎放低你既心事 (3)

1001 回覆
25 Like 23 Dislike
有冇社工幫我做下心理輔導

搵心理醫生好過啦 社工啲輔導skill完全談不上專業

冇心理醫生呢樣野
只有臨床心理學家及精神科醫生

證明佢真係乜撚都唔識

你去左邊

死左再返生
讀緊乞食社科,遲下想讀msw有咩要準備
同埋master好貴,政府有冇資助
另外interview係咪最緊要show自己有empathy

其實我一直都唔明
明明社會科學/心理學收生分數高過BSW咁多
點解唔一開始就讀BSW
另外interview係咪最緊要show自己有empathy

其實我一直都唔明
點解唔一開始就讀BSW

Psy讀既野完全唔同和

msw教既野偏向實際同clinical
Psy當中clinical既就只有clinical psy同edu psy
仲要係好理論

最多只係屬於psy其中一個aspect

就算有心理醫生呢樣野
一落筆就搵個大佬黎幫你
你又肯定佢幫到你咩
skill佔一小部分之嘛

其實都冇咩野
過一陣就會無事

btw 我細個夢想係社工
睇返呢d post好懷念當年做升學research

希望你地可以成為幫助社會既人

以前無社工身份響社福機構做野好多限制,依家半途出家,都擔心你講果個問題

不過白色巴打話事計,做野要盡力

即係你果陣係做升學或者學生輔導嘅工作?

最近煩緊咩

唔係啊 你誤會左
我係話緊當年想做社工 係咁睇呢d post
做research 睇下讀d咩先做到社工

自膠
咁依家做左邊行

準備搵人寫reference
無資助,乜柒都無,得馬會有
唔好show咁多,做番自己,有禮貌呀要

其實我一直都唔明
點解唔一開始就讀BSW

Psy讀既野完全唔同和

msw教既野偏向實際同clinical
Psy當中clinical既就只有clinical psy同edu psy
仲要係好理論

最多只係屬於psy其中一個aspect

準備搵人寫reference
無資助,乜柒都無,得馬會有
唔好show咁多,做番自己,有禮貌呀要

Master 可以借non mean, 不過要每個sem 借.
btw 建議可以邊做住 ww 或 pw, 邊讀. 讀完後會較易搵到工.

社工其實係雜工

社工其實係雜工

淨係識報警嫁咋
日日打打到個9字就快爛

Btw得個兩三年讀書邊夠
想真係學d深入嘅輔導理論同技巧起碼都master啦
有無人做保良局
可唔可以分享下
係外國讀緊打算拎埋msw同lcsw
如果返黎做個市境好唔好?定係外國機會多d?
本身讀緊三大廢社科
依家做緊pw
打算讀mssw
係咪應該做多幾年先apply 先有機會收?
本身讀緊三大廢社科
依家做緊pw
打算讀mssw

Hd囉

但有degree 讀番hd 好怪
Mssw 唔係收non sw degree 的人嗎
加上有經驗係咪都無機會?
本身讀緊三大廢社科
依家做緊pw
打算讀mssw

唔好理,年年都報
本身讀緊三大廢社科
依家做緊pw
打算讀mssw

Hd囉

去明愛讀hd啦

唔少人都係年長生入學,甚至本身有degree

有個degee,仲要係三大,走去讀sw hd,讀完又唔係學位社工,第日唔補個bsw,msw永遠都冇得升(雖然讀完都冇得升 ) 就算補sw degree,又要讀幾年同學費
比我就年年報msw到佢收
本身讀緊三大廢社科
依家做緊pw
打算讀mssw

Hd囉

去明愛讀hd啦

但都係無得升 我不如一路做有關工作一路apply ?
本身讀緊三大廢社科
依家做緊pw
打算讀mssw

Hd囉

去明愛讀hd啦

有個degee,仲要係三大,走去讀sw hd,讀完又唔係學位社工,第日唔補個bsw,msw永遠都冇得升(雖然讀完都冇得升 ) 就算補sw degree,又要讀幾年同學費
比我就年年報msw到佢收

我都係咁諗 我諗apply 左幾年實得掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞