做緊社工/讀緊社工都可以入黎放低你既心事 (3)

1001 回覆
25 Like 23 Dislike

但係聽講city冇乜錢賺
可能縮喎

玩嘢?似係polyu會縮
城大搞得好全世界都知

poly係咪縮pt

全poly都cut自資degree,理所當然ptsw唔會再開,學系要跟大學政策

cutcutcut

當初因為你地成日提既「社會責任」,所以大家先爭取大學keep住開
呢幾年間間自資院校開,兩間大學就有足夠理據cut了

cutcutcut

就攞City MSW同Poly 個PT Degree嚟比
其實二者有D分別
MSW有錢夠分就讀得
通常係比人半途出家用
PT Degree通常係比Sub degree嘅社工進修

Poly個好似話要係註冊社工先讀得,有錯勿屌

Cut MSW或者擺明掠水嘅課程有人覺得係好事
因為會少咗人入行爭飯食

但Cut PT Degree會令一班想進修嘅人少咗條路
所以D人先屌唔好Cut呢類PT

明愛開左pt bsw,港專好似都會開

兩間大學都會逐漸cut ptbsw,關注組亦再冇充足理據向大學爭取繼續開ptbsw課程

老老豆豆
呢三間個名都大分別嘅......
如果純粹用量嚟計可能冇少甚至多咗添
但質就......

不過算啦
社福界早已經千瘡百孔
你嗌到喉嚨沙都冇人理

大家都拎同一個牌
今年想報msw,hku, cu, poly, bu邊間最好?分別又係邊度?有冇過來人可以分享下

part-time 定full-time?
如果係full-time求其啦,你邊間近返邊間,呢幾間野對我黎講最大分別係地理位置

如果係part-time, 千祈千祈千祈唔好揀BU
呢間野戇鳩鳩
pt同ft都係兩年制,十大弱智

但係聽講city冇乜錢賺
可能縮喎

玩嘢?似係polyu會縮
城大搞得好全世界都知

poly係咪縮pt

全poly都cut自資degree,理所當然ptsw唔會再開,學系要跟大學政策

cutcutcut

當初因為你地成日提既「社會責任」,所以大家先爭取大學keep住開
呢幾年間間自資院校開,兩間大學就有足夠理據cut了

cutcutcut

就攞City MSW同Poly 個PT Degree嚟比
其實二者有D分別
MSW有錢夠分就讀得
通常係比人半途出家用
PT Degree通常係比Sub degree嘅社工進修

Poly個好似話要係註冊社工先讀得,有錯勿屌

Cut MSW或者擺明掠水嘅課程有人覺得係好事
因為會少咗人入行爭飯食

但Cut PT Degree會令一班想進修嘅人少咗條路
所以D人先屌唔好Cut呢類PT

明愛開左pt bsw,港專好似都會開

兩間大學都會逐漸cut ptbsw,關注組亦再冇充足理據向大學爭取繼續開ptbsw課程

老老豆豆
呢三間個名都大分別嘅......
如果純粹用量嚟計可能冇少甚至多咗添
但質就......

不過算啦
社福界早已經千瘡百孔
你嗌到喉嚨沙都冇人理

大家都拎同一個牌

同一個牌就唔使有d院校成日比人笑啦
今年想報msw,hku, cu, poly, bu邊間最好?分別又係邊度?有冇過來人可以分享下

如果係full-time求其啦,你邊間近返邊間,呢幾間野對我黎講最大分別係地理位置

呢間野戇鳩鳩

應該會讀pt 近就最近hku 但好似好少聽人講讀hku msw 唔知好唔好
我想做社工
有咩參考書值得睇或者推介下?
八大fg, 如果想做社福呢行,係味一定要讀返個社工degree拎返個牌,否則係呢行等食屎?

而家係間公司做得唔開心 份工好唔岩自己,雖然人工幾好,福利又好

我識得有人做management或者寫proposal叻果啲都搵到食
不過都係social science / public admin底

你可以去jump用social service做keyword search下d機構請緊乜人
咁你就知社工degree對你嚟講係咪有用

好似清巴咁講
唔少機構會請所謂 project mananger/developmemt manager個類行政位
但FG未必會考慮

唔該巴打,會去留意下

呢間野戇鳩鳩

應該會讀pt 近就最近hku 但好似好少聽人講讀hku msw 唔知好唔好

啲老師好離地
我想做社工

行出街
主動搵啲拾荒者或落m記同啲露宿者傾下計
我想做社工

行出街

諗諗下好難
其實可以睇下港台或者電視做果啲同民生有關嘅節目先
如果想睇書,不如睇下"深耕
[
我想做社工

行出街

諗諗下好難
其實可以睇下港台或者電視做果啲同民生有關嘅節目
如果想睇書,不如睇下"深耕細作在心田"之類嘅書,睇下社工嘅態度係點
如果想睇社考書,可以睇定social science果啲theory書先(易明簡單果d)

呢間野戇鳩鳩

啲老師好離地

巴打讀緊?係嘅分享多啲

呢間野戇鳩鳩

啲老師好離地

巴打讀緊?係嘅分享多啲

聽講
[
我想做社工

行出街

諗諗下好難
其實可以睇下港台或者電視做果啲同民生有關嘅節目
如果想睇書,不如睇下"深耕細作在心田"之類嘅書,睇下社工嘅態度係點
如果想睇社考書,可以睇定social science果啲theory書先(易明簡單果d)

切忌過份幻想
社工冇乜光環
有時仲要被屌
對紙多過對人
餓唔死唔發達

不過老土講句
無論為乜入行
都要盡力而為
唔好做臭個朵
咁就功德無量
推下post 先

呢間野戇鳩鳩

啲老師好離地

巴打讀緊?係嘅分享多啲

聽講

唔覺
利申: 有係hku讀msw
9月開始讀polyu (speed) 留名
同為社科人 成日擔心將來就業

你主修咩?

你主修咩?

全港大學生都擔心,你唔係自己一個

我都知 但非專科/非商科特別煩
同埋D人成日當社科=社工

呢間野戇鳩鳩

啲老師好離地

巴打讀緊?係嘅分享多啲

聽講

唔覺
利申: 有係hku讀msw

感覺點樣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞