做緊社工/讀緊社工都可以入黎放低你既心事 (3)

1001 回覆
25 Like 23 Dislike
明愛派OFFER未

派左啦喎 pt hd

我報ft hd
之前我去實習, 比人知我係TRUMP FANS之後比人投訴

我即刻唔做算數, 搵過份無咁嬲

*唔係香港

有得唔做搵過份咁好
本身垃圾top up 畢業(唔係社工個d 科)
報8大master 會唔會收
唔係好想讀番hd 見明愛pt hd 都要讀3年
想問下其實一般CD PROJECT有冇機會係室內搞
本身有嚴重濕疹,30度左右係街行5分鐘已經全身濕哂+全身痕
有時嚴重起黎會要睇急症,因為全身痕到止唔到

實習一定要搞CD PROJECT
如果真係要係街外搞我真係怕會有危險 但又冇醫生紙證明
你地有冇搞過D CD PROJECT係可以室內搞?

我係family setting

第日出嚟做點去家訪?
近排家訪熱到仆街

唉我都驚驚地
不過家訪依家野入左屋就算冇冷氣都冇係街咁熱

我想講基本上冇社工工作唔需要家訪/出街
你諗諗身體係咪真係接受倒呢類工作

如果唔得的話我建議你轉行,無謂令自己受罪

遇到超越難搞case,ic 主任都要親自上門

你身體咁,即使過到實習,但之後點做?

所以真係要諗清楚,唔係到時真係做落盞俾人咀咒全家死
逢親要出街就堆俾人做

唉我都唔想
我之前未試過,係上年無啦啦發作
所以一直好困擾
我當然知道點都要家訪 但一次半次可以接受
我既重點亦唔係因為要家訪,而係CD project個d一定要係街幾日
全日係街真係怕會入急症

而且斷估都唔會日日家訪掛...
就算真係,係屋企坐熱下就冇野
但企街...唉...我本身唔係怕辛苦既人
不過真係頂唔順 你估我唔想醫,但濕疹好難斷

唔係日日家訪? 你唔好彩起上黎,你一個禮拜唔返OFFICE 都仲得呀
每日走3場我都試過啦
仲要好多都係唐7唐8樓
你覺得你點頂?

你可以有呢個病,但同時間你都可以選擇你既工作去maximize 你既 comfortability

你要why not both 既話你就唔好呻會有幾辛苦喇
因為一定有代價
想問一問係ngo 做swa/aswo, mid point 係唔係已經係頂薪黎?

唔一定,有非常少既機構仲跟緊MPS 出全POINT
不過呢D 機構流動量低,應該都唔會輪到你架喇

另一個問題係讀完3年hd後都唔係學位社工,又要再讀先有可能上
想問一問係ngo 做swa/aswo, mid point 係唔係已經係頂薪黎?

唔一定,有非常少既機構仲跟緊MPS 出全POINT
不過呢D 機構流動量低,應該都唔會輪到你架喇

傳聞青少年服務處同童軍知友社係,係咪真?
尋日in 完兩份暑期工 有冇知大概等幾耐有消息 (小童群益會+東華
呢兩份已經係我最有興趣既工 成個人好頹唔知揾咩工好

另一個問題係讀完3年hd後都唔係學位社工,又要再讀先有可能上

所以想報master
但唔知係咪咁既背景冇咩機會收

所以想報master

你ug咩科?
其實咩背景都有機會,
你interview準備好d,
你自己都唔信自己, 點會得呢,
最緊要踏出第一步

不過咁, 都要謀定後路,
pg唔收的話, hd你願唔願意報?

(通常pg呢個時候都塵埃落定, 但hd就仲接受申請)
出緊placement既LM
理大講嘅哲學有三類,分別係
year two時會學邏輯思考方法,例如李天命既語理分析、後現代主義係咩同點嚟

year three就講政治哲學入門,例如左右派既福利觀,john rawls同hayek對福利同政府角色嘅睇法

Final year就講社會科學理論本質同運用理論嘅反思,例如社會科學理論並唔係想像中完全客觀中立,要避免完全相信理論因為佢只係反映對該地區社會現象嘅理解,以及反思社會工作實踐同理解時工作員嘅角色同定位

另外亦要做畢業論文,透過研究反思同整合現有理論、社會現象同社會工作實務

內容係幾特別,而且令到人學識點樣更有邏輯同條理表達自己觀點,但唔鍾意諗野既人會覺得好辛苦,而且同社會工作實踐係冇好直接既關係,入嚟讀真係攞苦嚟辛,你們要諗清楚

我覺得作為一個右派做社工成日都要同人爭論真係好無癮

嗰講師都好好,佢會講得好清楚兩邊理據係咩,甚至係堂上反駁普遍左派論點

佢覺得無論支持邊一方都要清楚雙方點睇,令到自己立論時更有理據

我成日覺得討論係建基於你掌握住幾多資訊
有時自己或者人地知得少就同人爭論真係好痛苦
理大講嘅哲學有三類,分別係
year two時會學邏輯思考方法,例如李天命既語理分析、後現代主義係咩同點嚟

year three就講政治哲學入門,例如左右派既福利觀,john rawls同hayek對福利同政府角色嘅睇法

Final year就講社會科學理論本質同運用理論嘅反思,例如社會科學理論並唔係想像中完全客觀中立,要避免完全相信理論因為佢只係反映對該地區社會現象嘅理解,以及反思社會工作實踐同理解時工作員嘅角色同定位

另外亦要做畢業論文,透過研究反思同整合現有理論、社會現象同社會工作實務

內容係幾特別,而且令到人學識點樣更有邏輯同條理表達自己觀點,但唔鍾意諗野既人會覺得好辛苦,而且同社會工作實踐係冇好直接既關係,入嚟讀真係攞苦嚟辛,你們要諗清楚

我覺得作為一個右派做社工成日都要同人爭論真係好無癮

嗰講師都好好,佢會講得好清楚兩邊理據係咩,甚至係堂上反駁普遍左派論點

佢覺得無論支持邊一方都要清楚雙方點睇,令到自己立論時更有理據

莫sir
其實有冇社工會同喺close左file之後仲同個client有聯絡? 唔係講緊鍾意client跟住close file就同佢一齊嗰d 嗰d就算啦 我指既係普通聯繫
其實有冇社工會同喺close左file之後仲同個client有聯絡? 唔係講緊鍾意client跟住close file就同佢一齊嗰d 嗰d就算啦 我指既係普通聯繫

實有架啦講真

所以想報master

你ug咩科?
其實咩背景都有機會,
你interview準備好d,
你自己都唔信自己, 點會得呢,
最緊要踏出第一步

不過咁, 都要謀定後路,
pg唔收的話, hd你願唔願意報?

(通常pg呢個時候都塵埃落定, 但hd就仲接受申請)

巴打唔該你先
ug 商科 pr 個d
我見十一月先有master 報 但hd 就依家都仲有得報
所以先諗等到十一月先報master 好冇
如果同社會政策方面多d有接觸既有咩類型既社工
如果同社會政策方面多d有接觸既有咩類型既社工

社聯D 濕鳩
兩日無消息 係咪代表玩完了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞