做緊社工/讀緊社工都可以入黎放低你既心事 (3)

1001 回覆
25 Like 23 Dislike
有無巴絲成功咁非三大甚至oudegree 轉到去讀msw?

我非三大BBA GRAD,下個月讀MSW

可唔可以分享多啲

可以,但你想知D 咩

Interview 問乜
有時都覺得幾諷刺既係通常NGO都係社工主導
但一間NGO裡面,同職系既ST、非學位職系既護士/OT/PT人工仲高過社工
好似自己人都比自己壓榨咁
但一間NGO裡面,同職系既ST、非學位職系既護士/OT/PT人工仲高過社工

因為人地有完善既工會牌照架構
我地得19註冊局

仲有係咁開埋D 19 課程

講起讀社工等如水泡+辣殺揾倒相對多錢既idea
咁就咩都死啦

如果計最抵讀應該係RN
不過辛苦程度一D都唔低(如果係院舍做

如果計最抵讀應該係RN
不過辛苦程度一D都唔低(如果係院舍做

以成續計RN性價比係最高,不過真係辛苦

治療師就舒服啲,但真係有料先讀到,抵佢搵到
ps。不包括東大
做左兩年ww,有個bba degree同master, 想報msw (hku, cu, poly) ,成數高唔高?
做左兩年ww,有個bba degree同master, 想報msw (hku, cu, poly) ,成數高唔高?

好難講呢啲,睇你interview
不過你呢啲quali響MSW入面好常見

知唔知interview用中文定英文?要補補底

written 英
group interview 英文discussion 中文個人自介

當年係咁

中大就全中文

每日睇英文報紙

中大就全中文

每日睇英文報紙

咁主力報中大

中大就全中文

每日睇英文報紙

咁主力報中大

我都想讀中大
其實degree寫paper睇嘅readings/references係咪多過asso好多/差唔多?
黎緊想報中大MSSC SW
本身讀唔關事科
GRAD後做NGO做左2年
黎緊想再進一步

唔知好彩定唔好彩 我前排又岩岩轉左工
因為人工差一大截
但就唔係好關社福事
不過為左完夢想都想讀PT MASTER
(想到時GRAD左再諗係唔係真係全職入行)

想問下各位社福界巴絲
其實要一邊FT做野一邊搵D夜間既實習可唔可行?
聽講真係唔易搵同埋唔易捱

同埋 我咁嘅CASE
值唔值得報讀??

希望各位做下好心consult下我呢隻迷途小羔羊
本身讀唔關事科
黎緊想再進一步

因為人工差一大截
但就唔係好關社福事

想問下各位社福界巴絲

同埋 我咁嘅CASE
值唔值得報讀??

唔可行
通常實習一係返9-6一係返2-10
你返正常你應該搞唔掂

都未講有一個block placement 要返足6-8 weeks

有錢既咪全職,冇既就真係要度清楚搞唔搞得掂D經濟喇
有冇msw既巴絲可以解答下
本身有個非社工既degree
有屋企人做開社工 自己本身又有d興趣
想讀個part time msw做社工
不過本身英文唔係好好
想知邊間比較易入同唔會好重英文

語文能力對做社工我覺得都算重要 (特別係 Degree UP SW)
仲要係MSW
所以我建議你不如進修下英文,如果你真係覺得自己差的話

同埋
所謂既英文好其實都幾抽象

我覺得做倒一般書寫能力,中中庭庭都得架喇
有D 寫 case recording 需要既英文/ 技巧我相信placement 果陣會訓練倒
本身讀唔關事科
黎緊想再進一步

因為人工差一大截
但就唔係好關社福事

想問下各位社福界巴絲

同埋 我咁嘅CASE
值唔值得報讀??

唔可行
通常實習一係返9-6一係返2-10
你返正常你應該搞唔掂

都未講有一個block placement 要返足6-8 weeks

有錢既咪全職,冇既就真係要度清楚搞唔搞得掂D經濟喇

多謝解答...

其實屋企唔等我養
只係岩岩搵到份工係前途幾好而且人工唔錯

但而家考慮緊應唔應該讀MASTER好
已經聽到好多人話好辛苦唔可行

問心我又真係想讀 (同埋都想快D讀 年紀唔細)
真係好難取捨
想問各位
如果我番緊工
但想讀 msw咁實習係咪全部夜晚番?
想問各位
如果我番緊工
但想讀 msw咁實習係咪全部夜晚番?

可以同學院傾,但如果係咁你未必可以有咁多實習選擇,可能只得rehap,youth揀

但我想知實習的時間通常係咩時段?
咁其實part time 讀點就實習
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞