做緊社工/讀緊社工都可以入黎放低你既心事 (3)

1001 回覆
25 Like 23 Dislike
今年想報msw,hku, cu, poly, bu邊間最好?分別又係邊度?有冇過來人可以分享下

part-time 定full-time?
如果係full-time求其啦,你邊間近返邊間,呢幾間野對我黎講最大分別係地理位置

如果係part-time, 千祈千祈千祈唔好揀BU
呢間野戇鳩鳩
pt同ft都係兩年制,十大弱智

應該會讀pt 近就最近hku 但好似好少聽人講讀hku msw 唔知好唔好

啲老師好離地

巴打讀緊?係嘅分享多啲

聽講

唔覺
利申: 有係hku讀msw

感覺點樣?

貼地囉有咩點
極大部分都有過N年經驗先入黎教書
但教書係佢地副業, 主要都係出paper為主
hku sw都步理大後塵啦,周永新去左能仁,名師咪又喺開始走

關咩事, 佢係hku經已榮休左, 得閒無事最多上堂個時邀請佢講一堂半堂, 或者比記者入佢間office採訪囉
周永新離開HKU去能仁,我宣佈自資院校社工超越八大

朱自強夠去明愛啦
今年想報msw,hku, cu, poly, bu邊間最好?分別又係邊度?有冇過來人可以分享下

如果係full-time求其啦,你邊間近返邊間,呢幾間野對我黎講最大分別係地理位置

呢間野戇鳩鳩

應該會讀pt 近就最近hku 但好似好少聽人講讀hku msw 唔知好唔好

啲老師好離地

巴打讀緊?係嘅分享多啲

聽講

唔覺

感覺點樣?

貼地囉有咩點

咪係囉
hku sw都步理大後塵啦,周永新去左能仁,名師咪又喺開始走

果度啲老師3/5/7年都翻一翻
無咩特別

呢間野戇鳩鳩

啲老師好離地

巴打讀緊?係嘅分享多啲

聽講

唔覺

感覺點樣?

貼地囉有咩點

咪係囉

另外,有啲科長期比某老師霸住黎教

果度啲老師3/5/7年都翻一翻
無咩特別

全港院校都係咁

唔係果班老師走得去邊
有冇社工幫我做下心理輔導

利申:我唔係讀社工
留名

利申:我唔係讀社工

講呢聽下

搵心理醫生好過啦 社工啲輔導skill完全談不上專業
心理FG,諗緊出路

想問下社工洗唔洗讀番個MASTER先?

冇愛心做唔做得到?

咩年齡層最難頂?

人工,前途如何?

就算有心理醫生呢樣野
一落筆就搵個大佬黎幫你
你又肯定佢幫到你咩
skill佔一小部分之嘛

就算有心理醫生呢樣野
一落筆就搵個大佬黎幫你
你又肯定佢幫到你咩

其實都冇咩野
過一陣就會無事

btw 我細個夢想係社工
睇返呢d post好懷念當年做升學research

希望你地可以成為幫助社會既人

冇心理醫生呢樣野
只有臨床心理學家及精神科醫生

證明佢真係乜撚都唔識

就算有心理醫生呢樣野
一落筆就搵個大佬黎幫你
你又肯定佢幫到你咩

其實都冇咩野
過一陣就會無事

以前無社工身份響社福機構做野好多限制,依家半途出家,都擔心你講果個問題

不過白色巴打話事計,做野要盡力

即係你果陣係做升學或者學生輔導嘅工作?

最近煩緊咩

冇心理醫生呢樣野
只有臨床心理學家及精神科醫生

證明佢真係乜撚都唔識

你去左邊

就算有心理醫生呢樣野
一落筆就搵個大佬黎幫你
你又肯定佢幫到你咩

其實都冇咩野
過一陣就會無事

以前無社工身份響社福機構做野好多限制,依家半途出家,都擔心你講果個問題

不過白色巴打話事計,做野要盡力

即係你果陣係做升學或者學生輔導嘅工作?

最近煩緊咩

唔係啊 你誤會左
我係話緊當年想做社工 係咁睇呢d post
做research 睇下讀d咩先做到社工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞