做緊社工/讀緊社工都可以入黎放低你既心事 (3)

1001 回覆
25 Like 23 Dislike

間間都報啦咁

你啱呀
MSW= master of social work
另外可以解Medical social worker

其他社區服務嘅科
你係指同社福界有關嘅科目?
好多嫁,你上HKU社會工作及行政學系個網睇下有咩科,都幾多嫁

至於工作經驗
做sales都係對人嘅工作,有啲用嘅
就算你做緊社福界嘅工作,你都只係識得一範,咁睇嘅話都唔見得有咩優勝過人嘅地方
不過想了解多啲社福界運作,除左睇書或者上黎問
就當然親身去做好啲啦

如果係asso HD, 我諗多數都推明愛👆

多謝你地既解答
其實都想全部報曬 可惜係冇咁多錢交咁多報名費
只係HKCC SW都$5000 負擔唔起咁高既費用
即係明愛出到黎既認受性比其他學院較好嗎
另外大家覺得ive sw hd點

讀緊既人表示屌曬老母
讀完既人表示我都係做社工
收埋d完全連同人溝通都有問題既人

改完即刻明哂
可能我地以前單純D / 冇好路數

基本上好少唔撈返呢行

唔係掛 可唔可以講多小小

我自己既見解
Hd出黎人工係一個問題,然後好多野想做,但係因為機構制度同LSG整到好多社工有野想做都冇得做
一來係機構唔敢開新野,跑唔夠數會有排受。

讀緊既就會發現點解d人仲係咁小學雞玩bully人但又向外人話冇/佢自己bully全世界

或者有d人把口係一講野就搞到人地好嬲/老尷
姐係問一個全班最大既同學係唔係果個歲數,人地都唔出聲啦,佢仲要追住黎問,問到人地面都黑埋咁

到出去做類似實習既野個陣做唔到野,要人執手尾個陣就同其他人搞到佢做唔到野

雖然好多都係其他field 會有既野
不過LSG 真係駁唔倒

你會發現你要做好多無謂既野去prove 做緊果樣野係無謂

LSG方面係點樣
宜家total報左明愛, HKCC, IVE 既SW
驚連interview既機會都冇
留名
宜家total報左明愛, HKCC, IVE 既SW
驚連interview既機會都冇

正常都有得in既
但係收人標準就好難講啦

多謝你地既解答

讀緊既人表示屌曬老母

改完即刻明哂

基本上好少唔撈返呢行

我自己既見解
Hd出黎人工係一個問題,然後好多野想做,但係因為機構制度同LSG整到好多社工有野想做都冇得做

讀緊既就會發現點解d人仲係咁小學雞玩bully人但又向外人話冇/佢自己bully全世界

姐係問一個全班最大既同學係唔係果個歲數,人地都唔出聲啦,佢仲要追住黎問,問到人地面都黑埋咁

到出去做類似實習既野個陣做唔到野,要人執手尾個陣就同其他人搞到佢做唔到野

不過LSG 真係駁唔倒

係呀
LSG又係一樣煩到仆街既野
寫到返屋企都仲寫緊個堆咁既麻煩野
就出實習 CD 又興奮又擔心又驚爛grade

驚鬼咩
完實習又一條好漢
Btw你邊間先?

多謝你地既解答

讀緊既人表示屌曬老母

改完即刻明哂

基本上好少唔撈返呢行

我自己既見解

不過LSG 真係駁唔倒

係呀

巴打做左野幾耐?

間間都報啦咁

你啱呀
MSW= master of social work
另外可以解Medical social worker

其他社區服務嘅科
你係指同社福界有關嘅科目?
好多嫁,你上HKU社會工作及行政學系個網睇下有咩科,都幾多嫁

至於工作經驗
做sales都係對人嘅工作,有啲用嘅
就算你做緊社福界嘅工作,你都只係識得一範,咁睇嘅話都唔見得有咩優勝過人嘅地方
不過想了解多啲社福界運作,除左睇書或者上黎問
就當然親身去做好啲啦

如果係asso HD, 我諗多數都推明愛👆

多謝你地既解答

讀緊既人表示屌曬老母

改完即刻明哂

基本上好少唔撈返呢行

我自己既見解

不過LSG 真係駁唔倒

LSG方面係點樣

一D 用黎bound 死你做既野既rules
留名

long time no see sis

驚鬼咩
完實習又一條好漢
Btw你邊間先?

明愛
留名

係呀 係公海唔覺有個post
讀社工o既人講野冇左自己o既意見 只會用社工控去回應 懶中立咁 好奇怪 跳唔翻出黎 仲有少少港豬feel
身邊有唔小社工朋友
留名

係呀 係公海唔覺有個post

add me tg
miss u so much

tg: keepcalmiamfxxkingsocialworker
讀社工o既人講野冇左自己o既意見 只會用社工控去回應 懶中立咁 好奇怪 跳唔翻出黎 仲有少少港豬feel
身邊有唔小社工朋友

我最憎呢D 人
做社工唔代表自己冇意見

雖然做社工真係會睇好多人既野去做歸納

但係最後一定要有自己果一個stand point.......

改完即刻明哂

基本上好少唔撈返呢行

我自己既見解

不過LSG 真係駁唔倒

LSG方面係點樣

一D 用黎bound 死你做既野既rules

一樣原意應該係好既野,但係就變左俾個垃圾政府玩死我地既野黎

驚鬼咩
完實習又一條好漢
Btw你邊間先?

明愛

出邊頭既cd 呀?

改完即刻明哂

基本上好少唔撈返呢行

我自己既見解

不過LSG 真係駁唔倒

係呀

巴打做左野幾耐?

做?
讀緊炸巴打
唔好打死我
見到個師兄做社工成日up相講到自己好pro好威就想
留名,好耐冇見到個post

驚鬼咩
完實習又一條好漢
Btw你邊間先?

明愛

出邊頭既cd 呀?

荃灣附近

驚鬼咩
完實習又一條好漢
Btw你邊間先?

明愛

出邊頭既cd 呀?

覺得明愛好唔好?

驚鬼咩
完實習又一條好漢
Btw你邊間先?

明愛

出邊頭既cd 呀?

覺得明愛好唔好?

老師幾好有heart 不過硬件非常差

驚鬼咩
完實習又一條好漢
Btw你邊間先?

明愛

出邊頭既cd 呀?

荃灣附近

咁多出cd都係葵荃既
見到個師兄做社工成日up相講到自己好pro好威就想

成日都有架啦
唔好話師兄啦
讀緊既時候都見到大把啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞