新一代oculus quest 2! 購買 玩steam vr 集中討論 (3) 而家VR唔同哂

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
錢錢錢=中高 or 高 VR ready PC
GTX 1660夠唔夠做(唔追性能)
Q1夠,q2未知
其實我自己咁諗
有心玩steam vr嘅
最終一定會買個hp,或者係後一兩代嘅all in one pc vr
hp reverb g2香港官網訂都係5千2
已經平過當初htc d怪獸價好多

但係quest作為standalone cp值最強之選
我覺得只會有買貴冇買錯
就算都係玩steam vr
有線同冇線都已經係兩樣野
唔該哂
真實我諗我就係大家所謂嘅痴線佬,我玩PSVR好少會覺得暈,之前同friend玩Firewall Zero Dawn每晚玩幾個鐘都冇問題(希望Quest 2都唔會暈)。自從玩過VR game之後對flat gaming興趣大減,連PS5都冇乜興趣。
想砌部PC齋打VR game,唔會用Mod,連AV都唔會睇,上網周圍睇咗幾個禮拜都重未知應該買咩Spec好,所以喺呢度問吓
明白大家都話等RTX30系因為平過20系同性能高d, 其他嘢重摸索緊,我一向都冇特別追求畫面,Switch同PSVR game嘅畫面我都覺得Ok。重以為買部貴d可以last耐d唔洗煩,比大家屌醒之後,我諗中階medium/high?應該已經夠做 (雖然我都重未知點為之中階)
我會聽大家講等Quest 2到手後,AMD, RTX30同Intel 11發售之後再作打算。
麻煩哂大家
玩住quest 2先
砌完機再上hp reverb g2
如果有其他廠出無線又更高性能嘅headset我諗我都會入手
flat game再無興趣就算玩都會FF
VR左會點 VR真係毒藥黎
真 依家玩親R6 siege同Rogue Company都FF如果有VR版會點
我自己就咁睇嘅
SDE(60hz min)>無線>>>>tracking>>畫質(特效) >高hz>畫質(resolution)

所以除非valve第3代係full wireless,或者有其他更好既無線,我唔會轉,無左無線對我黎講係downgrade
我都覺得無線好重要,所以暫時冇考慮其他headset住
如果PSVR2係有線我諗我會Skip, 無線嘅話會買理玩exclusive
我原本都諗住買g2
用嚟玩啲要坐定定嘅game或者睇vrav
喺度等緊膠爸report

點知G2都仲未出貨,Q2已經就嚟到
我係睇埋啲Through the lens嘅片先至決定要買Q2
因為佢嘅SDE已經係可以話係接近無
用嚟睇戲睇vrav都一流
想問如果唔用黎連電腦
淨係會用黎玩Beat Saber同睇AV既話
係唔係64GB夠做?
夠哂
見到Beat Saber pcvr可以自己入歌
即刻想砌電腦
唔熟beat saber 等chok人 上水
OQ2 好似用唔到無線耳機
Router買美水小心
個frequency如果唔岩香港無線電法例可以比海關沒收
要check清楚
Chok巴無玩mod架

玩mod Google
Beastsaber
Mod Assistant
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=60606&snA=1625

跟住你就唔會再玩官方歌
原來唔洗玩steam版都可以玩custom歌啱哂電腦廢我哩種人
Quest都得
利申玩咗兩個月
係 雖然都係要靠電腦 sidequest裝 bmbf

同埋隻game update會比較麻煩
不過如果唔玩官方pack up唔up都一樣

btw基本上整完一次就唔使煩
唯一係冇乜mod玩
18號朝64有期了,都係10.27
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞