新一代oculus quest 2! 購買 玩steam vr 集中討論 (3) 而家VR唔同哂

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
要追性能就好難last得耐
有時唔係想打機
純粹想打個j
開rift s我要開laptop又要駁線
quest應該可以邊度都j得
所以得買256
特別係VR games 好快fade out
去砌機post問
不如等左Q2到貨再決定要唔要新電腦
Agger, 啲人9吹 xr2係弱化970
應該咁講
如果本身唔玩pc games
為左vr砌部rtx30又真係好無謂
但係你砌得rtx30就一定會換埋mon

真係一環扣一環

用vd wifi 個延遲可以仲低過link用線
Cls
明白,咁我應該等埋AMD發佈之後砌部中階PC算數
Sorry, 我唔熟PC問埋啲蠢問題(你個名)
用ac定ax?

個ac mesh買左半年咋...
ax mesh 真係太貴...
明白哂,我重以為一筆過砌部好d嘅可以last耐d(追牲能真係無底深潭) ,依家唔會再向高性能方向諗,希望聖誕前砌到部新AMD/3060/3070機玩Medal of Honour
BTW, 我係英國巴,應該13或14號到貨
依家用PSVR玩真係到喉唔到肺,tracking廢,Move controller又廢... 好期待Quest無線嘅體驗
唔該哂大家嘅回覆
Ax56u 980hkd
...咁用邊張先行到60FPS...定要插幾張...
總結上面嘅建議,我唔玩PC game, 剩係玩VR game唔應該嘥錢買部太貴嘅PC,夠run就夠。
我主要用嚟玩射擊game (Half Life, Medal of Honour同PVP槍game), 對飛機同車Game都冇乜興趣,就算Flight Simulator出VR我都應該唔會玩。
Anyway, thanks
Sorry,我唔知有砌機post, 下次去果邊問
你可能誤會我意思叫你等Q2有貨先攪新電腦 以為你未玩過VR games 好多人玩到暈就棄 唔玩 賣oculus quest

見你話玩過PSVR 咁就ok 其次 想last性能耐啲 點都係3系n卡 5系amd cpu or 11代intel 結論 點都要等

玩槍驚好睇重fps 而家q2 有90fps 電腦性能要求多過q1 72fps 畫面唔靚 會易暈 feel bad係其次
好多vr都係小品
無他
因為你玩兩野就會好快累
所以話咩續航得兩個鐘唔夠嗰d
除非你個幾兩個鐘喺度睇vr av同揀片打J啦
如果真玩vr game你個人有兩個鐘續航力先返黎同我講
又或者你一心諗住用佢宴客,幾條友輪佢大米啦
咁你咪買條link/外掛電頭帶囉

ets2
用mon我可以玩足一個下晝
vr?走一轉都死咁滯啦
成頭大汗已經係基本

所以如果唔玩pc games
咁真係要認真諗下砌咩pc 去玩
30系太貴
20系又太on9

我本身就係用部gtx1070 嘅gaming laptop玩rift s
夠run 最低要求係唔夠 只少 中上
一般pc games最低 最多feel bad
vr games最低 會暈 想嘔吐 唔係覺得畫面差咁簡單

利申 RX 580 咩vr games只可以最低

除咗skyrim vr同HLA 最佳化做得好 可以用中)高畫面玩 所以我好明白 vr games要求最低 不如唔好玩
真 VR games遊戲體驗得一粒鐘 畫面效能唔係中高 or 高 真係貼錢買難受
我估遲下vr games 最低要求會2系起手...因為3系出左 game廠可以推高佢 唔洗萬年gtx 970
宜家砌就一定係等intel 11+rtx 30架喇
我都等緊
flight simulator 2020 最佳化做得差 並唔係pc games大食過vr games...所以vr pc only 唔會幫你慳到錢

vr pc ---> pc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞