[推到完場] 全職媽媽放大假 星期一至五22:00(4)

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
上面啲話乜乜乜唔啱細路食
究竟本身家庭環境係點
細個我都唔食青椒 西芹 苦瓜
老豆老母話有益
特登煮多幾餐 煮熟少少
唔食就冇嘢食 咪逼住要食
食多兩餐就慣 咪唔再驚囉

有時見到啲朋友咁大個人都偏食
去旅行咩都唔肯食 真係

栗子炆雞唔岩小朋友食係因為栗子難消化
你唔食果d野你父母想食你食
佢地都係要時間手段改變你
但其實只係要照顧個小朋友7日
仲咩要扭轉佢飲食模式

食物形象可以變化⋯例如切碎
我就唔信食一日栗子會唔好喇
但係賤娜就諗唔到⋯因爲佢唔係媽媽

煮栗子都要屌
食一餐半餐栗子 比小朋友試下新野就比人話扭轉飲食模式
會唔會諗多左少少

就係佢呢d人咩都唔俾個小朋友試下, 搞到個小朋友只係食自己鍾意既野......
身邊唔少人係有咁既例子, 又話呢樣唔食得個樣唔食得 (適可而止就得)

唔係話唔比佢試
但試完個小朋友唔鍾意起上黎真係控制唔到
我試過兩歲幾既小朋友
平時好大食,晚餐前食左兩塊餅,之後食一碗飯,飯後再食一舊蛋糕
佢係超為食既細路
但有日帶佢去食西餐,比焗飯/意粉佢食
食完一啖佢唔鍾意食,真係點迫都迫唔到佢食
何況jeana湊得果7日,醒醒定定跟人schedule咪算
佢老母咁清楚個仔,點會點鳩你

得啦jeana唔跟足餐單個仔唔食佢煮啲野係抵死 自己攞黎賤
本身我覺得Cobal 幾靚媽feel
但睇睇下原來係港媽
佢打扮出去行街果幾集真係以為自己大明星咁
好撚有自信
同埋講野個鼻向天的
好hill 張咁

有d 過份自信自命不凡的感覺

不過算啦
人地細路人地事
講咁多次邊個對邊個不對都冇乜意思

其實套野我都係想睇d 女...
有冇方法剪到淨係得倪晨曦?

自己剪

呢個樣好賓賓feel...

屌 哪有同房訓 點同房訓哪有床哪有位 佢地朝朝都由自己房去小朋友房叫醒佢地
無人judge你話佢地同床訓 係話佢地連房都唔係share同一間呀「知情人士」
本身我覺得Cobal 幾靚媽feel
但睇睇下原來係港媽
佢打扮出去行街果幾集真係以為自己大明星咁
好撚有自信
同埋講野個鼻向天的
好hill 張咁

有d 過份自信自命不凡的感覺

不過算啦
人地細路人地事
講咁多次邊個對邊個不對都冇乜意思

其實套野我都係想睇d 女...
有冇方法剪到淨係得倪晨曦?

自己剪

呢個樣好賓賓feel...

邊度似?
成日話跟番schedule餐單
咁拍黎把撚呀
睇jeana去旅行拍番老母湊仔咪得囉
雖則成日話鏡頭後唔知做左啲咩
咁咁巴閉咁錫個仔咪離團囉
咁拍黎把撚呀

咪係 Elva都有比乳酪海之子啲仔女食啦又唔見海之子啲仔女打Elva
咁拍黎把撚呀

我上面都有講過
一個兩歲幾小朋友霎時間轉變咁大(唔見哂親人,去左陌生環境/跟成隊陌生既crew同個陌生姐姐)
其實正常都會好不安
所以大人,或者應該話jeana要做既係盡量保持返峰峰既習慣,唔好令佢覺得有太大轉變
如果唔係小朋友真係會控制唔到發癲
咁拍黎把撚呀

咪係 Elva都有比乳酪海之子啲仔女食啦又唔見海之子啲仔女打Elva

兩個情況唔同
首先千千擺明係乖好多
同埋千千仲有個阿哥陪住
仲有elva擺明溫柔同有耐性過jeana好多,小朋友好受呢套
咁拍黎把撚呀

兩個情況唔同
首先千千擺明係乖好多
同埋千千仲有個阿哥陪住
仲有elva擺明溫柔同有耐性過jeana好多,小朋友好受呢套

你都識講明知
明知瘋瘋會咁仲拍?
唔好話個老母想免費去旅行?
想自己去玩
雖然佢兩公婆一定唔覺自己有問題

咩明知?
佢老母貪小便宜 峰峰曳
同jeana冇心湊湊唔掂有咩衝突?
其實cobal咁撐法,對佢自己同峰峰仲蝕底左
咁拍黎把撚呀

兩個情況唔同
首先千千擺明係乖好多
同埋千千仲有個阿哥陪住

你都識講明知
明知瘋瘋會咁仲拍?
想自己去玩

咩明知?
佢老母貪小便宜 峰峰曳

我唔認為佢係冇心湊 頭兩日大家都睇得出佢好比心機湊 後面擺明係湊到心淡先hea湊
咁拍黎把撚呀

兩個情況唔同
首先千千擺明係乖好多
同埋千千仲有個阿哥陪住

你都識講明知
明知瘋瘋會咁仲拍?
想自己去玩

咩明知?
佢老母貪小便宜 峰峰曳

我唔認為佢係冇心湊 頭兩日大家都睇得出佢好比心機湊 後面擺明係湊到心淡先hea湊

仲有賤娜大家都識講佢係annual dinner都咁識so so
佢上鏡更加會扮野扮賢妻幫佢洗去Mk 味啦
仲點會咁西面?

啱呀!如果佢要扮野後期就唔會西面+巴士唔理瘋瘋!
覺得佢真係心淡,買左咁多禮物比瘋瘋又煮飯比佢食,但最後換泥瘋瘋叫佢走!打佢!係人都唔開心啦
我抄左賤鄉姐姐牌 人細鬼大

搞成個禮拜最大成就係抄咗賤娜牌,寬容晒

Christy就成個禮拜係佢隔離嗲佢丶求佢,佢有機會就上去抄其他姐姐牌、瞓係Jeana到
峰峰曳就曳啦
比咁撚多藉口比都改變唔到佢曳既事實

Christy就成個禮拜係佢隔離嗲佢丶求佢,佢有機會就上去抄其他姐姐牌、瞓係Jeana到

真識食
但其實我覺得去到最後jeana已經好成功咁搵到搞掂峰峰既方法(同佢講反話 比糖佢食 呃住佢先)
即使佢已經心淡曬 但佢都起碼搵到個方法去叫佢刷牙換衫個d啊
我覺得佢已經盡曬力
比著其他褓母 係會有耐性d既 但會唔會照比峰峰蝦得仲勁就唔知 jeana 都係去到最後先知應該用咩態度對佢啦
因為峰峰本身真係好有問題 唔係話相處一兩日就可以用愛心去融化佢

覺唔覺抄到牌之後成個態度變晒
阿kit 達達似有家底
又揸Benz, 車牌仲要自訂
屋企又大

似係 佢地畢業袍唔係香港既袍

覺唔覺抄到牌之後成個態度變晒

其實我覺得Inez 正過Jeanna 同Christy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞