専家證人馬宣立法醫:冇做矽藻測試, 女屍赤裸是很大疑點

607 回覆
876 Like 8 Dislike
真係好明顯搵見習法醫食死貓
如果左半邊身浸咗入水池
似乎解釋到左手屈曲嘅姿勢(?)
同埋左手指甲搵唔到任何DNA(水嘅阻力令到佢乜都抓唔到/浸爛晒啲DNA?)

如果水由左邊鼻孔吸入而又會流入左肺
係咪解釋到左肺腐爛而形成較多腐液?

如果以上述水刑方式囚禁而有一段時間未能進食
係咪同時解釋到點解胃部只有約10ml嘅澱粉狀液體?

利申:以上純屬猜測乜柒都唔識
我道係睇到話冇係陰道拎樣本做精液測試所以個法醫都冇報告

Anyway多謝補充
邊包?
無印良品買嗰d?
6pm前放低咗在MTR站
咁佢應該冇食晚餐?

唔知佢lunch 同邊個食呢
佢放學執完locker 咁多書, 仲有2塊木板
到底放咗去邊度呢? (冇返屋企)
佢下午去過荃灣, 之後太子

電話最後一張相攝於太子 3:32pm

我之前睇報導係話直頭冇驗,可能係錯資料
多謝補充

不過有冇強姦都好,以馬道立講既都睇得出唔係浸死,當陰謀論係他殺咁睇,將條屍掉落海一定係毁滅證據,而且仲係唔怕俾人發現....
"屍肺沒有腫脹" ,且腐爛程度達輕度至中度.

咁點浸死? 唔係就講左出黎咩?

你有野灌落去.你平時食飯食太飽,肚都會脹啦
屍肺沒有腫脹就已經解譯到唔係因遇溺死亡
而家死咗先落水
我地講冇用~~ 希望D專業既有番D骨氣.講出黎.
屍體火化了 只能靠之前記錄
呢單case 都好難水落石出
【聯署救人】區議員發起聯署批港府冷處理 促向中方申交回12青年
https://lih.kg/2185382

係囉
屍肺沒有腫脹??

睇#299
資深法醫供稱對全裸女屍感「非常唔安樂」 
不肯定是遇斃 無證據證明他殺或自殺

認為彥霖只是「浸在水中」 無法證明遇溺

馬宣立表示遇溺是指一個人在水中或液體的環境中不能呼吸,液體進入肺部而導致缺氧;如一個人跌在水中,其自然反應是閉氣,如未能維持閉氣就會吸入過多液體,繼而死亡。

他續指遇溺有三個特徵,
包括口鼻發泡、肺部充滿水會變重,
以及水性肺氣腫,即 肺部漲起
睇#435
馬宣立有講
Sorry
睇#345
Dr Beh都冇否定佢溺死
https://hk.appledaily.com/local/20200902/KJNV42XJSJGI3PQ7NM52ZJPVBE/

【陳彥霖死因研訊】
表明不同意溺斃結論
資深法醫馬宣立:裸屍不尋常非常可疑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞