専家證人馬宣立法醫:冇做矽藻測試, 女屍赤裸是很大疑點

607 回覆
876 Like 8 Dislike
咪住先 都係冇解釋到證供疑點 包括冇財物搭的士
咁樣只係假設佢跳海自殺 但係咁多證據顯示跳海自殺嘅可能性唔大
最後接觸彥霖嘅人可能係的士司機 但係冇辦法證實的士司機證供嘅真實性
原來做實習可以unsupervised 咁決定做哂所有step

同意巴打講,根本成個都係局
最後應該係判死於不幸就完
唔一齊住 懶理不理 已經好明顯
就係個女阻住佢溝仔
條八婆應該同契家佬同居
個司機係上年十月報案,唔係今年
係狗故意唔放出呢個消息

[實地FCed] 陳彥霖案的士司機證供
https://lih.kg/qCvpOPX
#186 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

#186 MadSweeney • 2d
顯示更多

睇唔到司機有咩理由講大話,除非佢係呢啲案件成日有嘅attention seeker,但係如果佢係attention seeker,佢上年九月報完案就爆俾傳媒知,唔會等到而家

如果你覺得的士佬係夾埋,咁就更加牽強
你睇返大公文匯,佢地想推個narrative係彥霖精神錯亂、情緒不穩自殺
但係的士佬做咗一個好重要嘅證供
佢話彥霖全程都好有禮貌,亦都睇唔到佢有唔開心,到落車嘅時候一切都仲係好正常,睇唔到任何異樣
如果係夾埋,佢冇可能咁講,反正冇CCTV拍到,佢點講都得

「警員亦表示,由於閉路電視拍不清楚車牌,其實無法確定報案司機有接載過陳彥霖到現場。」
所以你會明白點解會刻意咁提出呢件事
係喎
全部嘢係左邊
會唔會當時左邊身/器官好痛/好辛苦
所以左手㩒住?

(推咗佢半邊身落水?)

//他稱無法在左手指甲底的血跡中檢取DNA,而右手指甲的血跡則與死者本人DNA 吻合,不排除死者生前曾抓過自己皮膚。//
我覺得真係似隱瞞卸責推個實習出黎
以常理去諗,
正常解剖唔係應該盡量有幾多資料就留幾多咩
因為條屍會一路腐化,愈早拎愈多資料愈好
即使表面睇落冇咩特別,影張相,同留少少組織係好正路
同埋應該有standard protocol去跟住確保唔會漏咩?
肺同胃咁大咁重要既器官都漏得?

同埋唔係話冇做精液報告咩?
後生女裸屍都唔懷疑有強姦?
雖然話性器官冇傷痕同處女膜冇穿
可以話強姦時可以冇乜掙扎同埋處女膜唔一定要穿先叫搞左野(或者條友牙簽)
唔代表冇俾人強/迷姦

成件事個法醫部門好有問題
講得咁清楚
返去睇多次呢集先
s
放低銀包同無錢係兩回事
我去短路程,例如落樓下7-11有時都唔攞銀包
我認為陳係諗住“去去就回”,再加上唔知點解要保密,先乜都唔攞

[實地FCed] 陳彥霖案的士司機證供
#186 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

#186 MadSweeney • 2d
顯示更多

睇唔到司機有咩理由講大話,除非佢係呢啲案件成日有嘅attention seeker,但係如果佢係attention seeker,佢上年九月報完案就爆俾傳媒知,唔會等到而家

如果你覺得的士佬係夾埋,咁就更加牽強
你睇返大公文匯,佢地想推個narrative係彥霖精神錯亂、情緒不穩自殺
但係的士佬做咗一個好重要嘅證供
佢話彥霖全程都好有禮貌,亦都睇唔到佢有唔開心,到落車嘅時候一切都仲係好正常,睇唔到任何異樣
如果係夾埋,佢冇可能咁講,反正冇CCTV拍到,佢點講都得

「警員亦表示,由於閉路電視拍不清楚車牌,其實無法確定報案司機有接載過陳彥霖到現場。」
所以你會明白點解會刻意咁提出呢件事
Push
直頭係邊個區域落水都驗到,
經過過邊個水域,
理論上
不過係唔驗
冇錯, 的士司機證供都有疑點, 不過彥霖當日褲袋有冇收埋錢就大家都斷定唔到. 只可以肯定, 的士司機證供推翻左班狗講既野, 同埋班狗係上年十月,司機報案提供線索之後一直冇向外講過呢個人既存在
呢啲藍屍本身就撐警、信警方
唔使逼都會自動波維穩
劇入面起碼知道佢係浸死(但唔知係點死法),依家現實個法醫連條屍係咪浸死都唔知就close file燒左條屍
遺體一早就被火化,你明白的
分分鍾特登搵個實習法醫驗,想質佢食死貓,但個旁觀嘅資深法醫就仆硬街了
如果真係有得告的話
司機話佢俾 cash
咁可以袋住d cash 嘅

如果個司機冇講大話
咁佢的證供係關鍵
但警方去年一直冇公佈
直至死因庭大家先知
變咗想搵cam都冇用
係咪因為個司機係真
變咗唔match 行去海濱跳海個劇本
所以之前唔講俾大家知?

睇分析
#186 回覆
依條女真係辛苦命 啱啱辭左份法醫 轉個頭就去做藥劑師
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞