専家證人馬宣立法醫:冇做矽藻測試, 女屍赤裸是很大疑點

607 回覆
876 Like 8 Dislike
推呀推呀
推推推
如果一個人暈咗
再被放入大型雪櫃凍死
係咪就會無傷痕?
如果用套就會冇精液?
如果識得灌水自然有相關知識
希望做到平均
我覺得的士佬開工無$100散銀先最大疑問
彥霖比$100佢, 佢竟然話無得找
呢個姿態有法醫解釋過
係遇溺正常姿勢
被雪藏期間仲未失去意識之前m到緊 所以左手㩒住個肚?
同埋驗屍話搵到陰部有血跡 懷疑係經血 唔通match左
之前嘅post有人講過係因為果個時間夜更啱啱開工
可能唔係完全無,係想儘量留番啲散紙
根本無的士佬會記得一年前個客個樣啦
睇#244

彥霖唔係雙手90度屈曲
係左手放左肚上
確定唔到死因
然後d測試又唔做哂...
法醫好似未驗之前就assume左佢自殺咁

好多野都無驗到

你話有著衫都話,全裸女屍咁可疑,有乜可能咁多野都唔驗
起碼驗下個肝有無迷暈藥

一係上頭落左order叫佢唔好做多
但都會有套上面殘留既lube
一定會有證據

問題係點解唔做精液測試?
至少拎支swab 睇下陰道有冇啲咩野
冇可疑
做假。做假。做假。做假
堅係有啲嘢, 我唔知安排法醫嘅程序喺點, 不過呢單應該係當時公眾關注程度最高嘅一單, 用個實習來做根本就已經有問題.
應該好多人都有疑惑, 用個實習來做, 再搵個高級監住, 其實就係想俾個錯覺大家佢係有啲嘢會做唔足, 但個高級認為佢叫做做足, 只係有啲唔重要嘅細節做唔足. 所以即係佢地猜做嘅嘢好大嫌疑, 肺/胃相同海藻test好可能真係會有線索. 如果係咁就成份嘢都好可疑. 所以好快燒咗條屍.
2邊肺積水唔同有2個可能, 一係真係唔知點解有唔同, 另一個可能係因為冇影相冇test即燒屍會做得太明顯, 所以特登set來引你去諗點解.
另外應該逆向諗下點解唔影肺胃, 其實大部份人睇相應該係睇唔出有咩問題, 尤其已經腐化, 所以應該係專家睇到先知嘅嘢, 當然亦有可能係正常人都一眼睇得出唔妥嘅嘢, 不過我諗唔到, 希望大家集思下.
都講左好撚多次
人地上年十月就報案
popo無公佈詳情

如果唔係大家上年一早過左去睇,駛等到今年
有係陰道採集樣本測試,話無dna
但因為浸落海,就算本來有dna都可以係沖走左
或者性侵者用左套都有機會

麻煩自行睇番之前啲報導先討論
push
同徐步高一樣快速燒,認都冇,好明顯唔係黑警公佈嘅咁
根本就有可疑 講幾多 做幾多都兜唔撚到架啦 食屎啦 香港法治
岩岩諗到樣野 彥霖去海邊嘅動機係咩
而的士司機同彥霖出事前之間嘅時間係咪緊接住
會唔會係有人約佢去海邊 彥霖諗住好快返 所以唔攞錢 然後搭的士去海邊
之後就發生左啲事
我地又肯定唔到搭的士嗰日係咪出事嗰日
可能搭的士係前一日 彥霖死係後一日 中間有冇被人帶走 然後有人將佢掟返條屍係最後出現嘅海邊 扮成跳海自殺
https://www.thestandnews.com/politics/%E9%99%B3%E5%BD%A5%E9%9C%96%E6%AD%BB%E5%9B%A0%E7%A0%94%E8%A8%8A-%E8%B3%87%E6%B7%B1%E6%B3%95%E9%86%AB%E4%BE%9B%E7%A8%B1%E5%B0%8D%E5%85%A8%E8%A3%B8%E5%A5%B3%E5%B1%8D%E6%84%9F-%E9%9D%9E%E5%B8%B8%E5%94%94%E5%AE%89%E6%A8%82-%E4%B8%8D%E8%82%AF%E5%AE%9A%E6%98%AF%E9%81%87%E6%96%83-%E7%84%A1%E8%AD%89%E6%93%9A%E8%AD%89%E6%98%8E%E4%BB%96%E6%AE%BA%E6%88%96%E8%87%AA%E6%AE%BA/

【陳彥霖死因研訊】
資深法醫供稱對全裸女屍感「非常唔安樂」 
不肯定是遇斃 無證據證明他殺或自殺

認為彥霖只是「浸在水中」 無法證明遇溺

馬宣立表示遇溺是指一個人在水中或液體的環境中不能呼吸,液體進入肺部而導致缺氧;如一個人跌在水中,其自然反應是閉氣,如未能維持閉氣就會吸入過多液體,繼而死亡。

他續指遇溺有三個特徵,包括口鼻發泡、肺部充滿水會變重,以及水性肺氣腫,即肺部漲起。

馬宣立又指矽藻測試可檢驗死者是否死於遇溺,「矽藻周圍都有,河水同海水都有」,今次解剖未有進行該測試。馬宣立指出測試原理是一個人跌在水中會吸入水,若該人當時仍然在生,藻類有機會從肺部經微絲血管進入血液,法醫可從遺體內的器官,例如腎及骨髓找到藻類。他強調測試需要對比藻類及水的位置。
我諗「一直」係唔係著重指舊年到而家 啲浮屍都完全唔駛驗

梗係啦驗咗就出事㗎嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞