専家證人馬宣立法醫:冇做矽藻測試, 女屍赤裸是很大疑點

607 回覆
876 Like 8 Dislike
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1547212-20200901.htm

死因研訊主任在庭上問,有沒有機會因為遺體浸在水中太久,即使有精液都被水沖走。衞永剛說,只要能提取DNA,如果曾經有精液殘留,都應該能夠檢驗出來。至於陰道樣本的血跡可能是因為遺體出現滲血現象,或者女性經期。
其實係舊post大家都討論過呢點
你可以追一追上面個實地fact check post
根本係用實習法醫做擋箭牌
資深法醫賴世澤睇住都唔出聲補返?而家仲唔敢上庭添,擺明身有屎啦
本來就諗住推個實習嘅出黎死
觀乎資料,馬法醫指出,令他最「唔安樂」的,是始終解釋不到彥霖遺體赤裸的原因。

雖然法醫在彥霖的陰道驗不出DNA,故沒有正面證據顯示她死前曾遭性侵,但她的遺體浸在水中,或有機會令相關證據被沖淡。不過解剖報告同時指出,其陰道沒有傷痕。
係得毅進狗咁弱智覺得赤裸係無可疑
但若遺體只是浸在水中,但不確定死者是否遇溺,則只會衣衫及身體濕透、皮膚變白及變皺,並浮在水面。

倘若遺體被浸在水中,因水有壓力,死者吸入體內的水並不會流出。

被問到溺斃死者的肺重時,馬表示約重1000克,兩邊肺重量理應相約,惟彥霖兩邊肺重分別為347克及281克,如將每邊肺重及胸腔腐液加起來計算,兩邊份量仍相差近300克。對此,馬質疑「分別太大」,「奇怪在兩邊唔一樣,但較多腐液的胸腔個邊,個肺又唔係特別重喎」,因理論上「啲水無話淨係走一邊,唔走另一邊」,但自己亦無法解釋。

研訊主任重提負責解剖彥霖遺體的法醫李毓樺所指,人在遇溺時,如胃部括約肌收縮的話,水則不會流入肺部。

馬稱文獻中曾提及,但假若胃部括約肌收縮,肺同時亦不會吸入水份,「唔會零零舍舍話飲唔到水,但又吸到水。」但馬亦不能斷言彥霖沒有吸入大量水份。

https://today.line.me/HK/article/J10nMK
一做就穿煲
Push
反而想知點解可以咁快火化到
正常講唔係要排期嫁咩
衛生署法醫正廢人!
馬法醫又指出,一般遇溺而死的人,其兩邊肺部的充水量會接近,胃部亦會有水,但彥霖遺體兩邊肺部的積水分別是50毫升及550毫升,差距甚遠,胃部亦沒有水,「稍為古怪」。

仲唔係有鬼

唔會搵到凶手 但背後係咩人大家都知

一定要攬炒

一年過去 有近萬宗屍體發現
記錯,死咗之後係煙入唔到肺。搞亂晒,唔好屌我。
真係被謀殺.......
失蹤都好多

【700個失蹤在哪兒】年輕人相繼失蹤
民間尋人調查組:有啲最後只搵返屍體
| 2019-12-10 |壹週刊
https://hk.nextmgz.com/article/2_713105_0
上面話15年之後就冇驗diatoms
但我相信15年之前都係求鳩其
A
W
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞