『薪火post』BNO 續期資訊(101) 抵壘政策之你抵壘未

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
其實究竟係跟我哋自己入嘅資料,定佢哋再入過?無理由佢哋要重新入機咁低智能吧。出生地呢項好似要自己打喎,個PE 可能做到眼矇,見差唔多就過咗
連observation呢D standard template 都錯得你都唔會預佢地真係automated
Observation 我就覺得全人手操作,裡面所有字眼全部係系統外嘅嘢,所以有機會係查詢唔到嘅項目嚟。不過佢哋應該另有個template,PE 有需要時copy and paste就真,如果唔打嘢落去,預設係no observation。

網上由申請人入資料,可以慳返人手同時間,相信亦都係網上申請比實體申請平嘅原因之一,如果咁都要重新入過機,就真係想像唔到點做!開兩個window定兩部機,還是印返張表格出嚟俾輸入員再入?21世紀,點行都無理由入兩次機咁低能吧,佢仲要新系統嚟,設計系統嘅無奶油咁捉蟲喎!
個人覺得交paper form反而錯機會低啲,專業輸入員打字入晒血嘅。點都好啦,成個過程應該有個人做checker,好明顯就係有人做嘢把關不力啦,所以話佢哋做嘢俹簁係無錯嘅
我8月27寄 今日收到佢話已經approved 我好似好好彩
因為啲人唔會追文只會問自己想問既嘢
approved定received啊
Approved啊 Your new passport is being printed添啦
我一家三口經DHL一齊寄 三個都approved啦
由received到approved只係個幾星期?!
個個都鍾意自己嚇自己,講咗幾年都係咁 成日有幻覺英國佬唔知幾時又要迫害佢無計,話哂BN(O)無撚用係幾廿年黎中共洗鳩香港人腦最成功嘅說話之一
係呀 我都冇諗過咁快 唔知點解
你屋企人冇由BDTCswitch去BNO
所以已經失去同埋唔可以重新取得BNO資格
即係你屋企人當年無轉做BNO,等平權啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞