『薪火post』BNO 續期資訊(101) 抵壘政策之你抵壘未

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
因為我見個回覆同上網見到嘅有出入所以好不安
Btw唔該曬巴打 好人一生平安
我之前都係咁 收到同你一樣既EMAIL 報LOST 叫你APPLY本新D
嚟得呢度,應該睇doc先,跟住可以將出面啲網睇過嘅全部忘記晒佢,由呢刻開始,保持氣定神閒,心境輕鬆,唔需要急唔需要慌張,跟doc指示做就得喇,然後等收新證,睇置頂預算下要等幾耐,自己再加長多少少時間等女皇手下做嘢,唔覺唔覺就到你㗎喇。
2sep 終於printed and sent
但未有tracking number
有電郵就最好,唔得都學你講用Twitter 再問清楚,爭取到幾多得幾多,依家應該陸陸續續有過90日情況,佢哋始終要面對同處理,要轉paper form於申請人同佢哋都係額外工作,我極度懷疑佢哋可能要重新入機添。
lm
我係覺得,寧願窮活,都唔想活係恐懼之中
經歷左received, being processed, approved, 同 DHL SMS 黑洞 終於都跌落最後既 application doc黑洞喇,回顧返日子真漫長,發生左好多事…

以上黑洞真係比霍金都冇興趣
歷時幾耐?
比預期早出第一個黑洞
8月14日寄,17日簽收
9月1日Received and being processed
等收件
我report lost之後 收到呢封email 係咪姐係好大機會冇

Thank you for reporting the loss of your passport online.

You can now apply for a replacement passport online.

You will find detailed instructions on how to do this on our website: https://www.gov.uk/overseas-passports

Please note when applying for your replacement passport you will need to supply documentation as listed on the Gov.uk website using the first time adult application list.

Information about your lost or stolen passport will be shared to prevent identity related crime.
下,封信話你已經可以申請新嘅護照啦喎,你當初點認為自己有BN(O)身份先?
屋企人話唔記得有冇幫我搞,我見有report lost呢個方法咪試下。 然後就等到岩岩收到呢封email. 不過我都仲未搵到出世紙 而我呀哥果張上面係寫”not established”, 咁我諗我都係同一情況掛
比左tracking no你啦?
身份證大法有無中哂先?你阿哥嗰張可以同你嗰張唔同架喎,如果搵唔到自己嗰張嘅,你阿哥not established 即係應該你雙親都係游水落黎架啦,咁你雙親邊年落黎架?

可以係你阿哥出世時雙親都未住滿7年然後你出世時雙親其中一人已經夠數,你張出世紙就係established都得架。

但係首先你個身份證首次簽發日期過唔過先?唔過咁睇黎都無用
好撚慢呀, 7月12being processd, 而家乜都無, 差野就講我知啦屌
差幾日就三個月喇

由速遞話文件送達到收到新證,未計收返申請文件
未啦 不過應該好快啦
已經突破左3個月 仲等緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞