『薪火post』BNO 續期資訊(101) 抵壘政策之你抵壘未

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
扮追左post....
對唔住,我以為你係之前嗰個,鬧錯你唔好意思,我鬧返嗰班搏大霧嘅,自

不過如果佢特登唔揀簽發other,一樣係衰!

你朋友都係填呢張,因為之前無都係咁填。
噤我又唔咪好知佢係咪揀others
佢個陣就真係無話需要副簽~

我見佢email寫話會寄張form俾佢 照你噤講係咪即係跟返佢程序等個邊寄俾佢再搵人副簽完寄返俾佢好d 定係照填你呢張form自己寄過去

唔該晒
你一係叫佢跟電郵指示,即係等寄返嚟,一係叫佢覆返個電郵,問攞份副署表,應該有回覆俾佢下載,正常都係呢張。

通常正常續唔係過期太耐嗰班先唔使副署,而過期太耐嗰班而暫唔需要副署但後來要補,多數俾出便啲教學教衰咗,或特登避麻煩而去唔揀other,如果佢唔係呢啲,都應該攞出嚟討論吓,因為可能又收緊咗條件。

有冇巴打好似我咁,問過老豆老母都話冇幫我申請過,我上網report lost就好似上面咁話可以申請replace,但我見你地啲email會有埋passport no. issued date個啲咁雖然係咁,我都冇理照apply左先,希望得
其實咪即係一路講緊既hk bill,我其實唔睇好過到 或者 好快過到,因為執政黨係保守黨,其他黨提出既bill 要過根本唔易

再講下個月先下議院二讀,之後三讀,再上上議院,有咩事上黎香港人死哂都未傾完bill
收到新Bno後 三星期都未收到舊證 & 出世紙正本。
有冇巴打同一情況
出passport no issue date係sar
同repost lost唔同
等等等等等等等
頭先訓醒見仲未收到SMS, 跟住以為嗰邊無UPDATE
點知上黎一追POST, 原來有巴絲寄左去成個月都仲未轉STATUS
6月尾寄,7月10號話排緊隊,到宜家網站check,都係being process,有冇人都係咁?
身份證大法有無全中?
成功會用email通知?
佢話唔咪揀others
不過佢舊BNO過左期剛好10年
寄過去既時候仲未過10年
有諗過係咪10年內未至於太耐所以當初無叫佢副簽
唔知關唔關事呢 我地都係估估下

btw我前日都收到email 我個申請approved左了(我要副簽的)
6月同我個fd一齊寄過去 等左3個月我得左 但佢就卡住左
要再寄返張form俾佢 睇黎佢仲要有排等
系統判斷是否需要副署係按照上一本護照嘅簽發日期黎決定,2004年前非英國本土簽發嘅護照係會要求副署。如果過期超過十年又上一本護照本身係16歲以上人士嘅成人護照嘅話,咁本身有效期就係十年,咁系統就會判斷申請人係需要副署。
咁快 我果本27號話sent 同呢家都無收到DHL message,驚佢寄失左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞