『薪火post』BNO 續期資訊(101) 抵壘政策之你抵壘未

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
至少3個月至開始擔心啦, 又唔係叫你補文件/reject, 咁急做咩
已經睇左google doc
身份證大法符合,出世紙上面都有ESTABLISHED
send過SAR過去,覆左返來話我從來都無任何英國passport

係唔係代表死左
係琴晚approved打錯
你父母有冇BNO
你肯定你係中哂身份證大法嘅,一係就照畀錢試,你怕蝕錢嘅一係就SAR埋你父母睇下佢哋本嘢有無included child 係包埋你。
父身為一個愛國愛黨既中國人,直情cancel左
母有
SAR你父母
可能係INCLUDE CHILD
如果係跟父親就
唔怕嘅,我諗SAR都係check 簽發記錄啫,所以點解依家SAR戴哂頭盔話答唔到你有無資格申請BN(O)護照

擔心下佢哋要問佢老豆拎授權好過
咁啱順手拎埋黎做,倉底嗰啲WFC
Being process左2個半月
過埋今個星期冇消息就問下
好,即係我而家要知道既資料就係佢地既BNO係唔係include child?
係既話我就有機會,唔係既話就88

我有無理解錯?
如果係跟父親就直情cancel咗
睇吓身份證簽發日期同父母邊本BNO近啲
cancel都要睇淨係畀支港入境事務處剪咗隻角定真係入紙cancel nationality嘅
做足手續入紙cancel nationality嘅話就冇然後啦
通常愛國愛黨嘅,未必識俾錢英國佬同佢退籍,自己剪咗護照當退咗就唔少!要退都未必識退埋你,國籍係個人嘅,雖然名寫落同一護照內,你老竇就算退咗同你無關。同埋英國容許退一次籍後入得返,退第二次先至永久退籍。

你可以sar父母,並問埋有無included 你。以前無人知有sar,係直接報lost,等有ref no就確定自己係,跟手課金申請。

你中晒三項,好大機會係有登記過嘅。
我check左幾次個google doc架啦,果三項都中哂的
SAR你父母
好,我試下,唔該哂巴打
SAR要有身份證同passpord
要問母拎就唔難
另一邊就可能麻煩少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞