『薪火post』BNO 續期資訊(101) 抵壘政策之你抵壘未

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
DHL收到件應該有短訊通知會派,無即係未收過件,或者你電話號碼有問題,但如何之前一路狀態更新都有短訊,咁不如直接問返hmpo。
一個月內
點補法,如寄去有無填專用地址?有無簽收?如有可聯絡佢哋有無收到,有無咩問題卡住咗?
睇doc
佢冇俾到專用地址 都係寄返L39BP
A YATES簽收左之後我再email左問有冇收到
但佢地冇覆
稅單
有無清稅先去
清佐. 唔清的話就開定eTax account. 照番正常報稅程序.
不過如果你因為離開香港最後的糧被扣住的話, 就一定要清哂稅先攞得番.
我報失左我本過期既bno,佢email返黎叫我打電話比HM Passport office。如果唔係唔比我報失...

我英文好撚差,可能唔知佢講咩...我又未必識答佢,我可以點做?
我清左啦 等飛
睇DOC

文件我係6月中用ups寄的
有舊bno 出世紙用核證正本(父母文件無果啲有寫信解釋)
副簽方面因為朋友唔多
最後搵左個bno過期亦都renew緊嘅設計師朋友簽
(有寫信解釋加比翻朋友個BNO application reference佢地)
我真係癈到想自殺...
打完電話過去,完全唔明佢講咩
佢只係問左我名,HK ID Number,出生日期
之後佢最後講既一大段野真係唔知佢講咩...

佢只係好似強調‘ ignore email’....
我跟本唔知ignore什麼....
謝謝
原來有confirm email
屌,佢send左第二封email黎又叫我打去問資料...但個電話唔同左
你肯定自己有舊BNO
就比錢喇
所以佢講俾你聽Ignore 呢封電郵,同埋叫你可以申請replacement!其實,你可以叫佢講慢啲,等你聽清楚啲,佢哋樂意咁做,你亦唔需要扮聽得明,唔明就同佢哋講慢啲。

你肯定自己有舊證,就可以課金,唔清楚嘅,咪等下一封有ref no先課金囉。
咁有無講指明邊個邊條team收?如果落返入大pool,咪繼續黑洞囉!正常應該個地址同第一次寄文件個有少少唔同。
留明等緊approve
明白 咁應該係我冇指明到邊條team
唯係黑洞慢慢等 唔知幾耐先收到
之前我有問過叫佢幫我check check有無bno,以下內容應該confirm我有本過左期既bno掛...

佢覆我

Thank you for your recent enquiry requesting information held on Her Majesty’s Passport Office records regarding your BNO passport.

I can confirm that you were issued with passport number x on 19/04/1997 in Hong Kong; this passport expired on 19/04/2002
SAR覆咗你有BNO
報失完就比錢續喇
可能到下年出5+1 VISA之前
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞