養過6年幾金魚,希望幫到大家,歡迎你問我答

1001 回覆
75 Like 6 Dislike
我老豆以前養貴魚 每兩星期換水洗魚缸
有個大水桶裝水散綠氣

而家養啲25蚊條 直接倒水喉水入去
話座大廈咁大個水缸 咩氣都散哂啦
細Uv 燈可能呢排入唔到貨
我上個月 揾哂成條金魚街先搵到最後一枝
個老闆仲問我要嚟做咩
我話攞係條喉除藻 佢話而家好少人養淡水魚買uv燈
養咸水就直接大大枝
我諗我新手都係簡單啲,裸缸試吓先
好抵玩
係咪即係要游得好快好靈活敏捷咁嗰啲呀
咁係咪真係得㗎?啲魚冇事?
睇親啲教學都話水喉水要擺一日散氯氣
其實想問係點散,一定要擺出嚟?
可唔可以用樽裝完扭返個蓋再擺入櫃?
唔太想屋企長期有一樽水/一桶水擺出嚟
啲魚冇事
不過我魚缸好大 養得幾條魚
清,你扭埋個蓋啲氯氣點散
如果唔想擺桶水係度就用除氯劑啦
不過金魚對氯氣嘅抗性個人覺得大過熱帶魚 尤其係草種
最好就大條小小體質就更強啦

講易養一定係 和金>琉金=獅子頭>蘭壽=蝶尾
大致上就係 草>文>龍=蛋
不過總有例外嘅 依啲你養養下就知
揀魚最基本留意下:
1.係咪所有魚鰭齊整,魚鰭縮埋摺埋就唔太好
2.魚身有冇傷口 白點,分泌物
3.千期唔好揀縮埋係角落 係水面漂浮嘅魚
4.金魚好講究身體平衡,游姿有力
5.同缸入面有病魚都唔好再係果缸買
6.最好了解下金魚唔同品種個正常個外型係點,如果唔係買左病嘅魚都唔自知 仲以為係個品種嘅特色
金魚尼講袋装魚就唔好養啦,多數都有病
新手比較難處理
買啲係缸入面個啲 有得逐條揀個啲啦
有便有貴 細魚平嘅十零蚊一條都有交易架啦
你有眼光嘅 幾十蚊都可以揀到好靚嘅魚
最重要嘅係係個缸有得觀察佢地健唔健康
其實所謂貴魚 除非係七彩神仙 其他都好粗生下 唔好諗到佢地咁脆弱
如果發現幾條病死時,應該點處理先唔會全滅?
都係生命來不過平啲好上手,經濟上唔駛太多負擔
你拎住個網追住佢捉都會遊得好快
正常游到水,身體無傷口缺陷,有精神,你當揀老公咁揀
其實你有冇試過啲水喉水出來,你去聞下其實有陣氯氣味。
我就放係一個膠桶到,要open嘅就咁放就得架啦,啲氯氣先可以散到出面環境,用杯又好桶又好,就咁放就得
所以都係要睇如果成袋都好健康又無乜所謂,但好似太多條,自己揀可以揀幾多條都得,要咩品種,合唔合眼緣
氯氣太多對於佢哋有毒
試過喺魚街買廿五蚊一袋果啲開缸
首先幾時發現好睇經驗
如果病死先發現,通常表面已經好明顯好多白點、爛晒鰭,拎走佢,有得換水就換,無就儲水第二日換,之後放啲藥粉落水當預防/治療,同埋睇下有無其他魚嘅身開始受感染

爛鰭有時比較難睇,佢會係鰭嘅外沿開始食入去,我一陣再覆你有野做
當然啦你個個諗住入手入幾大,我第一次養係用果汁先生個膠筒,我用刀切咗一半用下面嗰部分
講到爛鰭,我就到咗前期病徵唔明顯都知有病嘅程度即係你見到佢啲行為同平時唔一樣,例如唔係咁鍾意郁/游水,比平時靜咗,平時對住你會好快但依家只係快,呢個病真係早醫就會好,有次老母太遲發現之後放藥都救唔番
Ic 其實都係想知返咩事
本身老母都係當風水魚養,話邪得濟
自此之後我屋企無養了
D金魚反肚全滅後好快屋企都窮到燶
(不過我比較信係有傳染病先全滅
想養死的魚轉養蝦有咩方法?
我老豆養黑色,擋煞
好多時都係疾病死,唔知你有無買過藥,特別十一月同二三四月左右特別容易發病好似人類嘅流感高峰期
啫係點你想搞死啲魚轉去養蝦。。。?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞