養過6年幾金魚,希望幫到大家,歡迎你問我答

1001 回覆
75 Like 6 Dislike
當然唔係啦屋企養咋,我間唔中都有請朋友上黎我屋企,我驚佢地認得我個魚缸

我果d都生過兩次仔,兩次都死哂,我已經分開養同埋買左專俾魚苗食既糧都死哂,真心唔知點養...

我淨係鍾情彩雀,我覺得佢條尾好優雅,望住佢好治癒,我會發呆望住缸魚望足半個鐘,好減壓
綠水岩養魚係真?
我嗰啲有啲就係早產、發育不良、先天缺陷死,但之後5條養到大,養到老死,好似仲要係混種生唔到下一代,公魚好似你魚缸個種好靚,母魚係白身肉色偏透明紅色尾。

個老母生完跳咗樓好似
綠水係傳說中嘅河/井水?
你可唔可以講下你點養d bb我已經做左好多research都養唔大
應該係藻
見有綠水魚果排都健康
水清果排都奶野
我見過出面水池曬到啲水綠晒
不過觀賞魚用清水先觀賞到同埋綠晒硬係覺得會有陣異味
養草..大部分都要買二氧化碳 瓶,如果你唔想買就可能要買陰性草.同埋水草對燈都好重要..所以買返的LED 水草燈..
如果屋企放魚缸個位冇電用唔到濾水有咩方法
好複雜又要搞一輪,需唔需要咩温度同埋燈光⋯⋯開燈會唔會影響啲魚
想買一個魚缸連實木櫃
有冇舖頭推介?
買拖把拖長電線
應該係反到食唔到野,我估。
你睇下係咪我pin個個網嘅魚鰾病,我未試過嚴重到反住游水,你試下照放藥⋯⋯之後靜養下
唔通用手托住條尾部幫佢平衡放糧睇佢食唔食
我無做生意
不過小心個缸加埋水會好重,試過個櫃面板壓到彎咗。。。一係缸底同櫃面差唔多大,一係要塊木夠硬,我上次搞到要專登加塊硬木係底
啱啱開始咗養想問下d魚係咁咬D底砂係唔係正常架?
金魚見咩都咬下,仲會食屎(我認真嘅)你放手指佢都會篤
我都成日同我條魚玩
最憎獅子頭
未見過咁樣衰嘅魚, 食咗三鹿咁

次次一換完水就要排泄, 有時特登等佢排到幹乾淨淨先換, 點知一換完嘢食都未餵, 即刻整返條屎
好似啲狗咁係都要整篤尿先舒服
但我試過一放手指,過幾日會有病唔知關唔關事
咁都有唔同形狀,厚度嘅獅子頭太過龍個啲我都覺得樣衰
咁快?痾完仲有換多幾次咪
我見到佢哋食屎==食完吐返出黎
我d魚養極都唔死, 已經養左接近一年都有, 仲係原班人馬
仲愈黎愈大條, 每次都係一缸水換, 都係勁長命
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞