養過6年幾金魚,希望幫到大家,歡迎你問我答

1001 回覆
75 Like 6 Dislike
好似太多養分有機物會起泡,我之前會換水
啲水係咁黃?以前用開啲舊水?
1/4太少,我都1/2打底

呢張早排 日日俾蛙佢食 谷肥佢
有5條 兩尺缸
我用普通好似花貧玻璃缸,無濾水器就咁,有放水草同螺,養到成年幾先死,仲生埋仔之後養埋啲仔養到死

會唔會有病,不過孔雀都好短命
大缸一有病先難搞細缸咩都無放,治病就無乜大問題了
其實我而加個缸4尺x2尺x2尺 條椅返黎成年都無病過
其實你啲菌落邊,正常落咗菌有地方住都會係度/繁殖,除非移走咗,你係咁放咪太多菌
我之前有個係細到可以用手捧嘅缸
諗住整南美缸
有啲沉木色 不過睇翻話咁酸會難啲養菌
好似pH6倒
我建議你可以去買兩呎滴漏盒 又可以放生物環
消化細菌建議你可以去金魚街十字路口水族天地到買
生物環去買正貨台灣no.1
個背真係有肉咗好多大大隻
有冇諗過比佢生仔,生一次會有幾多條魚仔
佢啲細菌似係生存唔到 搞到無效果
6算好酸?我之前睇話水喉水都係屬軟水,偏酸
香港暫時未有人繁殖到紅龍 一對咁養會打架 傷哂又唔好睇 所以都係養一條算
幾萬蚊買返嚟傷哂會好心痛
就咁倒落個濾水器入面 我見上網啲人都係咁教
之前已經一個禮拜落一次,都跟着說明書
其實初初養我都未搞到硝化菌呢啲野(好多人聽都未聽過)都唔係必須嘅,不過對成個系統好對魚更好

如果停咗放菌睇下有冇泡先?
所以係咪屬於繁殖期先可以擺一齊,之後交配完就分開個啲
啲生物環都用緊富華

已經塞滿晒個掛濾,個掛濾有冇話要擺係個魚缸邊個位
啲人多數放係個池塘到繁殖 係魚缸真係好小
我係因為換走咗啲過濾棉先補充返,你試下唔放一陣會點,我上面都有留言唔放又唔會話養唔到魚嘅

可能關水質事,好似偏虎珀色咁,太多有機物都會令水偏酸
我諗返起我啲金魚見到啲水白色混濁咗,就知啲魚交配完,成缸都係⋯⋯

香港邊度有得睇食人魚
好似好撚難養

反而我想佢地生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞