養過6年幾金魚,希望幫到大家,歡迎你問我答

1001 回覆
75 Like 6 Dislike
個名叫女王?但我次次養親清道夫都死,會唔會個魚缸太乾淨佢餓死左
好長命啲魚認唔認得你,得閒會唔會同佢傾吓計我之前研究緊魚嘅語言,之後出街去街市試用,又真係好似傾到計
認得我丫爺,認得我隻手
啲蘭壽好可愛,不過係咪一定會生到好大條?大條左就無咁可愛lu
無咩事唔好落藥 有事先好落啊
終於上水啦
係啊 個名叫女王
其實佢地唔係食屎架
多數都係食青苔或者魚糧
啲人好鍾意平時換完水那一炸鹽落去
但其實呢條魚冇事冇幹 換完水唔使落鹽
都真係有事嗰陣時你都唔知落幾多先有用
我平時會完水都冇落過鹽
條魚有事嘅時候就落一包瑪雅鹽
條魚一陣就冇事
呢個行為幾得意可愛
細魚無咩所謂 間間差唔多
但我覺得啲金魚大得都算好慢,唔排除有個別金魚係大得好快我鍾意獅子頭兩塊面珠燈肥嘟嘟咁,無論大細都咁可愛
不過有啲月份季節預咗會病,預防都好嘅,好似11月到1~2月,好多病魚鋪都有好多病
我以為食玻璃個啲污糟野我係咪餓死左佢哋
轉季姐 一直落既話 到真係有事就唔知落幾多先夠
有無人道既方法可以keep住佢地細細條?
我之前樣孔雀魚有啲蘋果蝸,佢哋真係乜都食,屎又食,魚糧又食,仲要睇住佢哋交配,之後係我啲水草嗰度生埋蛋,不過好似得一兩隻螺大到,其他可能俾啲魚食晒
我諗係
壓養 一個星期一至兩餐
你養返啦 唔洗心掛掛
真係傾到計㗎,雖然我唔知啲語言係咩意思,但佢好明顯會望你望得多左,同埋跟住你,分肢體動作(鰭)同口(開合)暫時研究呢兩方面
覺得冇咩分別,不過價錢可能爭好遠
你可以睇埋佢呼吸節奏 如果急左既話就要留意下啲魚有無唔適應
格價 我記得有幾間會湯客
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞