養過6年幾金魚,希望幫到大家,歡迎你問我答

1001 回覆
75 Like 6 Dislike
講到寵物好少人提到魚,可能覺得唔似貓貓狗狗有得接觸摸下,無得同佢出街,但其實金魚會追住你啲手指遊認得你

成日聽人講啲金魚養極都死,養幾日就死我都經歷過,亦都因為唔同原因死過金魚。

雖然金魚好普遍街市好易買到,平則兩蚊條,但話晒都係一條生命歡迎大家來問下

樓主又未至於到專業級但有問題可以問下幫手,歡迎交流一下心得
條金魚好像食太飽反肚游水
無問題?
歡迎up圖曬命又好問問題又好
可以清蒸?
個肚好脹咁?如果長期/有一段時間都係咁,應該魚標個度有啲問題,我啲魚試過瞓覺瞓到倒立,無得點醫我個陣閂水個水流比佢游得無咁辛苦
死咗嘅金魚點處理?
金魚前身同鯉魚有關,聽講啲觀賞鯉魚好難食有陣酸味巴打想試?
同埋做咩拉我post

係咪年紀大先會咁
養魚先養水
唔係鰂魚咩
細個/以前用紙巾好好包住道別希望佢好來好去,就丟去垃圾桶了
我第一次見,係咪之前刮傷整親,我覺得個粒似腫瘤大開眼界
好仆街
巴打識野
以前去海洋公園都好鐘意去個金魚屋個陣細個見上面歷史寫鯉魚
唔以。。火化
通,打錯字,不過細細個都無錢去搞,我相信佢嘅靈魂走了,肉體⋯⋯都算咁了
條魚養咗差唔多10年,由金色甩到得番白色,個腫瘤都有5,6年,一直都以為就死,點知養到咁耐
不過上2個星期前死咗
有無圖
我之前養黑色龍種,唔夠半個月已經冇咁黑,變返少少金色,仲有隻變黃/紅咗

啲雨老咗個顏色頹左都正常就好似人咁,可能佢都頂咗好耐啦我之前都有條魚醫咗好耐
係我部舊手機度,有埋片開心回憶來,我好掛住佢哋
我細個係埋咗佢
等佢化作花草嘅養份
鰂魚煲湯夠甜
但係好多骨
以前細個屋企有養,有一日無啦啦一條一條集體反肚,買新返嚟又係勁快反肚(果期無換過水無換過野,泵無壞,之前一直咁養養左幾年都無事)
我屋企就扔左成個缸之後無養了
想知有咩原因會咁...?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞