養過6年幾金魚,希望幫到大家,歡迎你問我答

1001 回覆
75 Like 6 Dislike
咁咪同啲屎一齊做肥料,不過污水處理廠會處理?定直接排落大海
呢啲係金魚街市個啲嬌滴滴,放生都覺得會死
你直接開水喉水用咪死
請問樓主有冇咩濾水器推薦?
唔知點解成日壞
係咪永遠都咁細條㗎
我之前個濾水器係同個缸一齊配嘅,無咩特別,最主要係有個摩打抽啲水上嚟,過濾入面就自己放啲過濾棉同埋活性炭
熱帶魚係淡水魚呀
你呢條唔係鼠魚Corydoras
係三間鼠 clown loaches
其實上youtube打除氯已經有女有片,雖然信不信由你
https://youtu.be/DpAMvPJYIv0
人人方法唔用,但係我會建議唔落除氯劑始終隻隻品種都可以頂到啲化學劑
早幾年養過一排
最記得一開波養米奇, 一隻有白點成缸奶哂野
個陣新手乜都唔識

之後養燈魚
試過爛手, 爛尾
識用藍藥水之後就好好多
成年先byebye
藥水好廢,我用開藥粉
不過通常有病會拎出去單獨治療好好多,如果成缸落藥好難控好快傳染
知唔知點解金魚游嚟游去都係同一個地方?同埋好似游得個肚好重好辛苦咁係咪唔舒服
有無圖啊佢係咪新來驚所以匿埋,我之前試過水流太大好似困住咗佢,游得好辛苦
一換完水佢好似又冇咩嘢啦
佢係舊㗎仲要淨係養佢一條咋其實養魚係咪唔好養一條?但之前買過啲新金魚都好快死,有次比我見到佢追住人嚟咬唔知關唔關事
金魚祖先係鯉魚⋯⋯你可以試下之前唔知邊度聽啲人話錦鯉啲肉係偏酸,金魚唔知
金魚好似係群居動物,之前好似丹麥有法例規定養金魚要養兩條,唔係嘅話就係虐待動物
追住你咬可能嗰隻有病,我之前嗰隻有爛肉病,就會比其他魚咬
買新魚要確保無病先放入缸
新手想養魚仔 有冇d粗生粗養 冇咁易死既魚仔推介 求懶人包
有興趣養 大概要準備啲咩
最近睇緊咩書?
最近睇緊咩書?
金魚就草種,啫係平時去街市橙紅色嘅普通金魚,得2條尾個啲,4條就好睇啲,草/文種(上網可以睇圖),價錢又最平,搶嘢食又叻抵抗力又強好好養
有錢就買埋缸,濾水器,10蚊包魚糧
我當年無budget 就用果汁先生個樽
記得啲水喉水最少要放8個鐘你試下聞啱啱倒出嚟嘅水係有少少漂白水/氯氣味,放完8個鐘就無
去補習同學琴、打機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞