養過6年幾金魚,希望幫到大家,歡迎你問我答

1001 回覆
75 Like 6 Dislike
有冇放條木比佢咬下先
樓主咁有愛心,一定係女嚟
幾十蚊投資個氣泵啦
好老實講氣泵+濾水器好基本 除非你養鬥魚啦
唔係到時死魚個錢都係返度 又害左條魚
熱帶魚冬天一定要暖管 金魚就唔使
睇下咩燈,最好唔好,太細有機會比金魚食左
唔會啦
好多年前啦 嗰時手機都冇得拍片
領養
請問30x30x30cm缸 有咩濾水器&牌子適合 咁細嘅話極限可以養到幾多條 thx!
有冇幫金魚改名
我有放手指落水度,啲金魚會來篤我手指
金魚咩都食
不過我覺得比較蠢嘅品種(好似龍晴)比較温和善良,食嘢又慢,更加唔好講會追到其他魚食
我幫我個仔整咗個箱金魚
入面有氧氣珠
有一棵草
但係啲魚係入面兩日就死曬
係咪唔夠氧氣
好唔開心,諗住比較容易養,點知搞到啲魚死咗
求指教
買個陣問老細,應該有配搭,出水位都有唔同
你鐘意養好逼都得,不過要諗下啲魚成日撞親同埋病咗個陣好易傳染,太多魚水質都會差。

當然唔會好似出面賣魚個啲啦成堆魚逼係度,始終係用來做生意嘅位
第一隻有後尾諗唔到,直接認樣算,反正篤一篤個缸佢都會游過來
你個缸密封?咁多條魚得氧氣珠邊夠氧氣用,可能水太少同魚太多,要用水泵

同埋買返來留返一半/3分之1舊水,再加屋企水喉水,不過要攤過最少8小時等啲氯氧散
我係普通透明膠箱,上面係通空,養魚養烏龜用的。
我買咗4條魚毛仔,賣魚個姨姨話氧氣珠都應該夠
我諗可能係啲氯氣未散?因為我放咗水無攤過就落魚。
屌..最少都要買個平平地濾筒.或者掛濾了, 只要有水流動.的水打入去就夠氧氣..氣泵.唔係必須架..
有機俾金魚食撚晒..金魚好9煩..但本人1條金魚..養左好多米奇..仲未死
放新魚前.先連袋放入魚到浸一個鐘..之後一9野.丟佢洛去
記得..養魚的魚屎有毒架..你一係有過濾,放生物環.養硝酸菌...如果咩都無..連過濾都無就努力換水..真心..建議養魚..最少都要用掛濾..就算唔買濾筒..
係,細魚更加快毒死,只需要放最少八個鐘先可以用
之後穩定啲都係買個泵啦,多啲氧氣啲魚活潑啲
啊!我搞錯,濾水器出水其實都夠,因為出口位啲水都會打啲氧氣入水
有濾水器都得,唔一定係放缸底個啲泵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞