養過6年幾金魚,希望幫到大家,歡迎你問我答

1001 回覆
75 Like 6 Dislike
有專家測試過金魚係有學習能力嘅 不過我啲金魚好似淨係認得包糧多過認得我
唔得 點計都唔夠support到所有魚 同埋唔係每種魚都食苔
水喉水擺過夜 等佢散走啲綠氣
我冇做零售
做批發咁強
細細個養過一次,養左一日咁大把買完返黎第二朝全部死晒。全部都係頭向下,係水入面倒立咁死。想知咁樣係咩意思?
唔係
果時係養十條定8條咁
間唔中死1、2條,我媽就會買新換
跟住有一排突然間一條條反肚
我媽最初有補返魚,但新魚好快幾日-一星期左右又反肚...最後係全滅
我之後係睇眼緣正就買,體態優良。揀魚好重要唔好買病個啲
眼係龍睛(黑色金魚)定係普通文種,啄到無咗?定成個眼球甩出嚟有啲太強勢/大蝦細都會咁,或者體形差太遠
假架,有其他研究話記得好耐。
我之前丟糧喂開個個位,有特登丟第二度,但我啲魚聞到味先去丟開個個位
除咗我上面講認糧位,佢哋兩星期後仲記得我個次返鄉下返屋企,全部魚即刻追住我游跟住我啲水指
我就係文混龍體形差唔多無乜嘢,就係文種搶食勁啲
其實好難食到啲青苔,得咁少又癡到咁實,一條魚一日都要幾粒鐘糧,大嘅十幾。
我無聊試過喂麵包蘋果都食,不過唔好學我啦始終唔知會唔會出要,我都係比好好好少佢哋,佢哋又好鐘意,可能食魚糧食到悶。

上網話金魚雜食
變綠係因為水喉水入面帶有藻類既種子 當你換完一浸睇落冇咁綠 但種子比太陽曬多兩曬就成長 於是就無限loop

可以買支細火數既uv燈去照(有位放既話 aa有出) 麻煩d既就久唔久放活性炭落過灑度吸 但唔好落咁耐 活性炭會吸哂水入面有益同有害既野
多啲行過去缸到睇佢哋
水喉水起碼放8個鐘,放三日都好,再唔放心買藥水除氯氣一定要比氯氣走唔係嘅話會毒死魚。

如果有時急住用來唔切,就留1/3~1/2舊水無咁毒,穩陣都係買藥水加。
平時就攤水最少8小時先用
第二朝⋯⋯應該係你直接用水喉水,要放最少8小時比啲氯氣散咗先。

一係就水太少/太多魚唔夠氣氣。同埋死咗有啲會浮,有啲側身都好難講因咩事嘅
見巴打話要除咗氯氣先放魚入去,我細個係用水喉水養,仲要幾日換一次水

但最長都養到年半,仲要中間有段時間去旅行返嚟都未死,條金魚仔係咪變咗種
應該有疾病個類病死,可能你唔知,好似身上面有白點/白毛,有啲就魚鰭腐爛。

唔知你有無印象
屋企個啲魚魚行過會追住你,街市唔會,同埋識唔識分人,我睇佢哋反應,可能佢哋對我比我屋企人反應更加大睇下邊個喂開
濾器都係放棉同埋活性炭但我個度唔係好暴曬無呢個問題,應該佢放出面太曬先係咁,都係放室內透光就ok
你啱啱買返來用舊水,之後溝新嘅
之後你換水都留舊水,咁就無咁毒,但對魚都唔係好好。
或者你水喉水放咗一段時間都除到,唔一定用藥水除
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞