養過6年幾金魚,希望幫到大家,歡迎你問我答

1001 回覆
75 Like 6 Dislike
熱帶魚,係都凍死先有年香港接近0度,啲孔雀魚反晒肚好彩我有急智急救到返來
髮絲藻好撚煩呀屌
上面講過以前都係拎紙巾包好去垃圾桶
上面有CHING想搞火化,人哋好似唔收/做生意
獅頭無乜,我都養過,其實有病就隔離/揾另一個缸,我唔會用過濾炭過濾綿,驚吸藥影響到藥效,我係用藥粉,落藥之後嚴重嘅話白點會剝落,起碼醫2~3日,我反而無話升温都醫得好
可能你隻藥唔係好掂,或者重症太遲救唔返
呢啲要草要食我覺得平貨金魚好啱新手,一來平,二來可以試養不斷累積經驗,死咗又買,以前平到2蚊條個種
小學雞個陣養過 簡單,個陣拎個洗手盤養 兩三日換一次水 比飯佢食 過左兩三年先死
係水濁?好多漂白粉樣咁?我可能明你,我試過屋企人貪快無攤水,直接用水喉水,之後濁晒啲白粉好似黐係魚身上,總之睇落同白點病一模一樣,最強個3隻第三日死晒
CLS咁貴仲要簡體,我個陣都25到30幾
我乜都無加,缸配嘅濾水器only,啲水流落嚟當泵咗氣
養水草?養咩魚
細個無得一個人去公園挖土同埋無人幫
咁你哋咪無得洗手?有2間廁所?白飯無其他營養喎
孔雀,好多孔雀 有幾碌水草
唔係呀 一個膠嘅洗手盤 然後放係陽台養 個陣都唔知點解日日喂白飯可以養咁耐 本身比糧(買金魚送 好細包)之後冇曬叫老豆買 佢話食飯得啦 就開始比飯條魚食
我都買過,但唔識水草養到死咗(好似無魚之後死咗)生到亂,聽講要修剪
有呀 剪呀 蜈蚣生到成缸都係 ,但無死草
仆街髮絲藻綁死咗幾條魚毛! 啲蝦又唔見哂
好嬲好嬲
好耐冇養金魚
以我淺薄嘅知識
掛濾有棉有環係足夠養菌
正常一個鐘要過濾到你個缸嘅幾倍至十倍不等
開缸頭幾日一定會白濁
原因係啲菌突然繁殖
要有完整嘅N cycle (Amonia>NO2>NO3)
先好落生物
詳細就要google下啲英文source
冇可能喺呢到打晒出嚟

白點通常係溫差大/抵抗力好差
應該唔關硝化菌事
落缸前有對水對溫?
大和藻蝦好似得
硝化系統未建立時
就要密啲換水
2-3日換一次每次1/3咁
我自己換水係搵個大樽由佢慢慢漏
咁就唔會溫差過大
切忌一桶車落去 (當然有人咁做乜事都冇)
屋企隻金苔鼠大咗就吸人魚鱗
除左斑馬魚之外有咩細細條又易養,岩新手既魚種?
水靚先有架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞