養過6年幾金魚,希望幫到大家,歡迎你問我答

1001 回覆
74 Like 6 Dislike
咁最好緊係都係除氯啦
都有個可能係水質突變造成
有時大廈水箱維修 停水前後 會加一啲化學物消毒
如果換水用左呢啲水 就有可能出現你嘅情況
如果唔係普通嘅病好少話會傳得咁快 除非你本身水質管理好差 啲魚本身已經好虛弱
我就無咩特別用藥水,但次次係魚缸用,都會有一粒粒白色沉澱物沉係缸底
用咩會有沉澱物
好似係除氯氯劑,再唔係就係除NO3/NH3咩亞硝酸鹽個類嘅藥水
用開asahi定carlsberg 養?
合理,咁即係唔應該用水喉水養?
你試下會虐畜
簽晒啦
你直接用水喉水
咁即係話 停水之後有返水唔好即刻換水 等一兩日先
或者停水前換左先
其次係養魚要計魚嘅密度 同水體大細嘅比例
養得太多太密好容易出事
大缸水體較大就算換入去嘅水有問題都有得稀釋佢
有時間比啲魚緩衝
仲有就係樓上講到氯氣嘅問題啦 要放過夜散走氯氣 我地叫曝氣
但過濾系統唔好 魚缸水量少造成嘅問題會比氯氣大好多
氯氣對魚嘅影響唔會係短期顯現出尼 而且都有講過好多魚對氯氣抗性其實幾大下
相反過濾系統 水少魚多 啲魚好快會有問題
咁又未見過 可能試下用第二隻牌子好啲
以前親戚養龍魚都有用除氯 成日同佢一齊換水喂魚
唔係,應該無咩野,將啲廢物沉底都好
樓主養開咩金魚?個人最鐘意流金同蘭壽
未咁有錢,養黑金魚(龍睛)多養過蝶尾,文種就普通4條尾,養過獅頭,好像揾黑色獅頭但好似好難揾

見過珠鱗有興趣,但聽講好難養好易死
養金魚唔用水泵泵氣得唔得?即係就咁一缸水浸住佢哋
難啲,金魚對氧需求好高
聽講除左土佐金,蘭燾好似最難養啲水質要好
但香港得水喉水用除咗加活性炭過濾好啲水,仲可以點搞?應該夠用?
落除氯or水穩,我見有舊野可以插落啲花曬頭,跟住入面可以塞活性灰出水,咁就可以隔左啲氯
水穩少用,個得好廢因為我覺得我啲水已經好「穩」
係囉..呢排的魚..養左5年都未死..點解既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞