養過6年幾金魚,希望幫到大家,歡迎你問我答

1001 回覆
75 Like 6 Dislike
其實真係唔知可以點處理,咁細隻火化完可能都冇嘢剩,唔通儲埋一對屍再去寵物火化⋯⋯可能人哋都唔做魚嘅生意
當年咁處理心情複雜
係咩咁咪啱囉,但我嗰度好似偏酸,搞到啲色都唔係幾靚
未聽過,係咪新牌子藥?
都係養得耐,都死咗好多條,之後累積經驗,好似啲遊戲儲儲埋埋有唔同嘅死法就愈學愈多了
我仲會上網查
你都好啦我都未搞到咁多野,其實只要識得唔直接用水喉水都夠你養我養得最長久個條係因為得咗個好難醫嘅病最尾去咗
有冇諗過賣金魚
我最初果兩年都越養越瘦 後尾小食多餐好似好啲 我夏天會餵多少少 一日三四餐 但換水就要密啲 同埋多數啲魚係屋企養會慢慢瘦一個碼 可能飼養間唔夠魚場大 活動少左 吸收都少左
我上網話中性都8都已經okay
其實香港鋪租好貴,係咪自己開一間鋪
但係淨係買金魚一定做唔落去囉,仲要買埋其他熱帶魚,又要學啲知識。

同埋啲商家有時真係為咗錢呢啲病魚就咁有得佢掉落地下死,唔會晒藥去救或者預防
你自己識唔識平靚正魚場先,我自己做緊金魚貿易
聽個魚檔老細講落左啲水會偏鹼性多啲 所以想試下 但一路以尼用水喉水養又冇咩野
其實普通養又無乜所謂
不過養到咁上下就會追求另一個層次我都想試下,但唔知好唔好用同埋點樣調教啲濃度,又係一個學問黎
師兄係實體店定網店形式
啱呀 又唔知落個量係幾多 我又未pro到話會長期mon住啲水咩ph
未養過,不過最近有少少興趣
魚缸有冇話擺位上有講究?
新手入門預算係大約幾多?
同埋應該有底砂定冇底砂好?
覺得有造景嘅缸好睇啲,但清理上好似好麻煩,係咪呢?

屋企冇寵物,覺得有缸魚響到好似有啲生氣得嚟又有啲七彩嘢睇幾好咁
網店
個人建議清缸最好 如果装飾品三尖八角 金魚好易撞傷
賣中國魚定泰國魚🤔
中國,泰國唔識好魚場
另外就係最好養疏小小 不過多數都忍唔到手越買越多
金魚都比教多排泄物 所以唔落底沙會方便清理啲,如果真係想落 就有樣野好似吸管咁可以係換水果陣吸下底沙 可以係魚街留意下
養魚耂可以好晒時間金錢心機巴打加油
我諗住遲啲pick up返,不過又可憐俾我哋做實驗嘅金魚
我反而比教鐘意中國魚花色比較多 同埋好鐘意老款金魚 咩丹頂 虎頭 蝶尾 但呢啲魚太斯文唔可以撈埋我依家啲魚養 所以冇養到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞