養過6年幾金魚,希望幫到大家,歡迎你問我答

1001 回覆
75 Like 6 Dislike
係整碎,再吐返出嚟激死人
你養錦鯉?大得好快咁
我仲想問下(希望你唔好介意我咁多嘢問)我條金魚1號成日追住金魚2號個pat pat黎咬,洗唔洗分開佢哋
用咩底材?
我養左2條鼠魚, 加一堆米奇同一條麗麗
以前都養過鼠魚唔係好長命, 但今次呢條勁come養,
我由佢一節手指尾養到半隻手掌咁大, 勁恐怖
養極都唔死, 你要知道鼠魚細細條係幾cute,但突然奕大20倍, 2條so根勁飲泥鰍

我買返黎係咁既size
https://www.youtube.com/watch?v=6M_7glsOV8k
而家係呢個size
https://www.youtube.com/watch?v=ngmycMesYmw
有一條仲大小小
我仲以為係你啲魚
好奇啲細魚餵啲咩,我試過想移走啲蛋,點知整爆咗
想放啲裝飾物(例如屋仔)落去個缸到有冇咩要注意?定係最好唔好放?
太「吉」太多角會整親魚,水草好似要揀硬啲大塊啲,唔係嘅話驚會食
有冇人知熱帶雨林係咪黑店
心大心細唔知買億鼎45度(聽講熱帶雨林個缸都係同一個廠做)定UP ulter white 好(好似比億鼎較白不過冇咁靚同啲膠邊好似封得冇咁靚仔)
40cm缸真係冇乜選擇
濾棉好耐無換?
我個魚缸以前好似用咩AA,有呢2隻字都係諗住用得就得,肯係揀好啲用玻璃缸
AA係可以自己同佢傾訂做一個缸?定係你都係買佢pre-set個啲缸,因為我個位好怪好少缸可以Perfect fit 到
利申:今+上個月一定已經行魚街多過100次,搵極都好少選擇,雅柏Ulter white 16寸又冇貨(台灣坐船入口,又要隔離又要消毒所以長期冇貨),熱帶雨林缸同億鼎同廠但又睇多幾個討論區都俾人話係黑店,搞到我好迷茫
我老豆買架係鋪頭直接買
有冇開缸教學
睇左好多養魚先養水,養水先養菌
其實直接買硝化細菌水定慢慢養好?
外掛過濾器同水妖精邊樣好?
主要都想玩淡水魚,幾年前放棄左
最近得閒先重拾返
搞掂水先好簡單,攤係度放最少8個鐘就得,你驚嘅話可以買藥水除氯劑。
我以前係用外掛過濾器,啫係有活性炭同過濾綿,我啲菌就倒落個過濾器我都係養到中後期先開始研究加菌,因為無菌啲排泄物毒素會增加,解決方法要勤換水
淡水魚金魚?定熱帶魚
有冇養過麗麗
以前用開同一個缸同一水位冇問題
有一排突然一條接一條跳出黎自殺
雖然之後有落返蓋
好唔明佢地受咩刺激
熱帶魚不是咸水魚來嗎
btw 細缸14吋
我養過孔雀魚生完仔就自己跳咗樓⋯⋯
小學養過米奇個啲熱帶魚,條魚係咁跳出來,之後腦震盪,之後死埋
可能水太少個(新)缸太壓迫,但我之前個細缸養2條放埋水草又無事
無喎我之前用普通水養孔雀魚都無事
如果沖落廁所呢?
如果係咁,適應力應該好強先啦!
但係細個, 養親都會死!
有無巴打養青鱂medaka??細細條又靚又易養
但係我養親都死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞