養過6年幾金魚,希望幫到大家,歡迎你問我答

1001 回覆
74 Like 6 Dislike
本人用濾水器的水直接入..OK WO.
咁應該ok,幾驚要用個啲雪山水然天然咩西藏高原雪山個啲
識用梗係用..大陸果隻泉水了..而家仲上埋市
聽講用水喉水比你你都唔知
I heartily recommend the book 📖"Gold fish" to you. It's an outstanding guide to Goldfish 🐠written by Tiera Bernstein, Leonard Grace Moretz, Margaret da Vinci, Joseph Bernstein, Chloe Gordon-Levitt and Leonard Gomez.
依家無養啦我想揾到份工,之後真係可以好好照顧到批新魚先買,可能土葬可能水葬,因為好難一大批一齊死之後火化
啫係將啲水變做一個適合養魚嘅狀態,同埋搞好基本水質。
最基本就係要攤水攤最少8個鐘比啲氯氣散走要除氯,都可以用除氯劑除,上面都有講到咩穩定劑,支藥水上面都有講點用
新手養魚要準備好哂咁多野,唔計買魚大概要幾錢
我第一次養,好細條個陣2蚊條個啲
魚:2蚊
缸:果汁先生1.5公升大膠樽切開一半要個底(10幾蚊瓜)
魚糧:10蚊包
水:屋企自來水

so easy
等你養熟咗,水搞掂之後上咗手,換大缸加魚,養養下發覺有其他問題:疾病。

當你學識之後,不自覺追求另一層次,上網會查養魚嘅時候水有咩毒素(咩NO3/NH3)、PH值等,可以養更難(亦更貴)嘅品種。

不過搞掂水同病已經夠你養
未養之前已經遇到麻煩,想養係門口個櫃上面,但係個到冇電掣位
你要養比較大隻嘅
買拖把拖長線
想養普通金魚炸,上面有人話要用泵幫佢地泵氣呀嘛。
點解男男女女唔扑野唔生仔?
我細個養咩都無,你可以「試下」,我上面用個膠桶都ok,可能水面接觸到足夠空氣,魚同水比例handle到氧氣量我三日換一次水都得

睇下條魚個反應,缺氧會浮水面抖氣,到時候你手動泵氣比佢
你講人定講魚
點樣手動泵氣仲想請教下d水温要唔要控制住?用凍水得唔得?
金魚同燈魚混養得唔得
燈魚有白點病 可以點救佢地 唔想佢地死...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞