[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (64) 幾時先有新機呀⋯

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
搵左好多
但想睇銀色
有得同1680鬥嘅得1655
我兩枝都有,純粹個人感覺比較下:

1680個OIS效果好過1855
16-80呢個range超實用,旅行一流
1680對焦好似快1855少少

1855細枝過1680,相對易攜帶
1855廣角端有2.8光圈
1855枝鏡造功好過1680 ,1680個對焦環好鬆
(但我枝1855係MIJ,不能作準)
1855價錢較平

結論:
建議你去睇下1680實物先
如果覺得太大枝,接受唔到就1855
我有選擇困難症,所以兩枝都要
個人睇法支16-80真係旅行先會用。

日常生活用18-55都足夠,甚至乎對畫質無乜要求嘅可以考慮XC16-50。
旅行懶唔想帶多支定焦先會用 1855
玩富士, 平時香港梗係用定焦
今年好似會出
Fujinon XF 50mm f/1.0
Fujinon XF 70-300mm f/4-5.6
Fujinon XF27 f/2.8 MK II
Fujinon X mount zoom MK II Lens

唔知係邊支Zoom 出MKII

應該不外乎呢3支 : 1855/1024/55200
Fujinon XF27 f/2.8 MK II
好吸引
但有35再買好敗家
冇衝突,27係致敬緊40mm餅鏡機
如果都係餅鏡就正
我要 18/2 mk ii 呀呀呀呀呀
而家枝27餅其實已經唔錯 但係買咗35之後就好少用
毒人買黎j
我都入左支1680 光圈F4都叫夠用 焦距幾足夠 一支鏡夠晒用都算輕
咁大支鏡阿水都知你嚮度街拍
40mm街拍機幾好玩,我都有部35 SP
有咩所謂
其實拎起相機嗰吓 已經個個知

只係輕啲自己舒服啲
影微距既話x100v 影唔影到
唔掂既話 有部xt4 夾60 2.4 macro 掂唔掂
B+W冇乜影響
請問有冇ching部xt3都係一開箱就裝咗呢舊三角膠同扣
我個fd同我喺同一間買都係水只係唔同色 佢冇我有
好明顯係二手機啦

我果部就未裝嘅
街拍時攝影師應該唔盡量介入拍攝畫面,先可以攞到最自然影像
唔撚係掛
睇怕都係 你買嗰時有冇問點解會有舊野係到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞