[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (64) 幾時先有新機呀⋯

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
on9
有咩on9 xt4都出咗成半年 xt40都唔出奇啦
btw 好似傳過話出xt 同 xe 以外嘅中階line
今晚有現貨
XT40今晚有現貨? 我未見過有Releasing News喎
難用人像偏專業級
用嚟影貓一流
Block la
條柒頭派膠就得
認同, 依個焦段影街貓真係好正, 唔會令佢地警戒嚇走
好唔好放支16.4出去再入支1655
一嚟未用慣16
二嚟變焦方便好多
用緊35.4同16.4成日嫌唔夠遠
屌你老味又水鳩人去美森買貴水 又水鳩人fake news想點
https://youtu.be/nqcl8PsHvXw
睇完依個會好想買90f2
Fujirumors諗下年年頭岀xt40 xh2
我都訂咗點様水人?

有師兄答咗其實問果個本身有問題
你唔影星可以換
好少影
手上已經有56.2 諗住買90f2試下
最近對焦距離仲近過56.2 10cm
影人應該可以好近 放到好大
其實有56.2,都未必會諗呢枝。中距鏡唔同廣角鏡,差幾mm視角差唔到幾多,同樣angle of view,50.1同56.2個dof分別唔大。唯一好係光學質素同WR,但代價係重 (重過枝罪大FE 85.4 GM)。

bokeh 90柔過56 甚至睇落係比56淺個景深
自己手頭上有xt3,xt20,1024,1855,55-200,23f2,35f2,但係仲日日諗要再買咩gear, 依家日日睇x100v, xf16.4,覺得自己傻傻地, 中左毒咁,好想停手
買多幾枝定焦
想停一停,唔想做器材撚,影相始終唔係有靚鏡就變大師,我玩街拍少開大光圈
咁講90除左入光量得F2
其他方面都好過56.2
size大小小 重小小 都喺可接受範圍
如果用慣咗佢呢個焦段,係正過56好多
影景唔影星 10-24夠做
影星16.4就係fuji嘅no.1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞