[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (64) 幾時先有新機呀⋯

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
1024都好啲 27有啲難甩
三舊同你收
講完望一望肥花 有人就啱啱放緊
有人放緊$700
其實應該幾錢先合理?
xt3快門壽命剩幾多喺邊度睇
咩剩幾多?你係咪想問shutter count呀...

Fuji官方好似冇搞依樣嘢, 你google搵Fujifilm shutter count可以搵到個網, up張fuji相上去就知

(利申唔知係咪準)
想問有冇手足用緊8-16mm f2.8??
想睇下值唔值得入手
想睇部機係咪二手野
我淨係知會出50 F1 唔知會出10-24 mk2 wo
有冇link 可以share 下?
有錢就入手
感謝
但有10-24 一代應該唔洗唸二代了
個人覺得夠用就好,無謂追新
我就未有 等睇spec 先決定入一定二代
係咪十萬就會收皮
係影風景狂熱者咪買囉, 不過要考慮下使唔使用filter, 燈泡頭好難裝filter
用capture one,連部機上去就睇到
10-24太好用, 希望mk 2改善到24 end嘅畫質. 鏡頭梗有新買新.
焗住揀一枝鏡去旅行, 肯定係10-24
https://www.youtube.com/watch?v=soUkgIR6g-c
好吸引
有閒錢,鐘意影人既可以諗下買佢
如果佢提升左24畫質,對焦快左既話真係會諗下升級
我枝1024對單一色調嘅嘢,比如成格都係對海,或者石頭,好多時會對唔中

較大個格仔,或者對落石頭同海邊緣位都解決唔晒

可能要upgrade部xt2試下
有無巴打講下1024搭xt3以上有無類似問題
我影景都係收光圈,F8/11,唔覺out fo,少機會用開大光圈影,所以唔覺有問題
唔關事,其實去到嗰個位你都要自己再較Focus point
富士個對焦系統其實真係麻麻,就算升XT3都係對焦會快啲,我又唔覺會準咗好多。

利申XT1 XT20 XT3 都用過,依家玩Xpro3
海面上面有舊石,影咗幾鑊先對到
有次張靚構圖對唔中,縮圖又睇唔到,返到屋企

咁唯有等下有無再新啲嘅對焦update
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞