[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (64) 幾時先有新機呀⋯

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
lumix s5?
師兄影相定拍片多
屌 最近個舊箱擺唔入器材

睇嚟直接買電子防潮箱算 你地平時買完點搬 定係叫佢地送貨?

屌唔撚想搬 30 40L重撚到仆街
call 車
有冇手足上過ebay買機鏡
運費成幾舊
集運會唔會出事 定有其他方法
Sorry訓咗

想問點解支50f1咁多負皮
啲人話咩等效75mm唔係一早知呢咩
宜家先屌?
如果日本賣家通常百幾shipping搞掂

冇搞過集運
因為同款菲林鏡往往香港貴一大截, 計埋運費都係咁話
細底係原罪
得9片光圈葉,收到F2已經出一格格唔多討好
Sample都見到稜角散景真係趕客
又話creamiest bokeh
有無非國產又平既m to fx adapter介紹
ff死忠覺得一皮買枝ff 75.5好on9
不過又唔諗吓 唔開發又點進步

雖然呢0.2我要買都係會買返56.2
但係都係一個里程碑嚟嘅
係唔係MIC就難講啲
不過非支廠呢,lomography都有出嘅

原廠199鎂
Lomo 438hkd
Google都有唔少選擇自己search la
有錢又追散景都揀56.2 APD吧
其實有冇一個專賣二手鏡嘅網可以分享一下
想買支16 2.8 但唔見二手有 係真係無人放定點
拍片
fuji出body啲風都收得好埋 同埋都幾少放風出嚟畀你知
我用緊,唔洗3日,基本上掂上去已痴
影完入Capture One轉算啦
買嘅人少
放嘅人更少
肥花 > Carousell > eBay
睇黎呢到真係冇咩人用16.4冷門野
其實都係想揾支平少少嘅廣角玩下 見到18 f2 劣評如潮咪諗住試下呢支lor
18f2 係大家對佢太嚴苛

x mount最早期嘅餅之一 一早就應該要update佢 但係冇人理佢

個人認為佢個焦距好用過27/2.8 等效40真係到喉唔到肺 最近對焦又遠
都真係唔知整唔整,本身係後mon壞,家下前mon壞埋

估計應該係排線鬆左啫
跌又無,不過中過水炮車同前排打風包個膠袋就上陣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞